Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reactie op PFAS-rapport groenten en fruit

"In analyselabo's kan men veel gevoeliger PFAS meten dan 20 jaar geleden"

Gisteren publiceerde het Pesticide Action Network (PAN) haar bevindingen over de toename van PFAS-pesticiden in groenten en fruit in Europa. Nederland werd zelfs als koploper benoemd. Zij schrijven dat het aantal groenten en fruit met residuen van ten minste één PFAS-pesticide in de EU in 10 jaar is verdrievoudigd. "In 2021 waren Nederland (27%), België (27%) en Oostenrijk (25%) de lidstaten met de hoogste besmetting van PFAS-pesticiden van hun binnenlands geteelde groenten en fruit."

In reactie hierop riep de organisatie dringend op tot een verbod op alle PFAS-pesticiden. Volgens toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) verdienen deze cijfers echter enige nuance, zo vertelt hij bij VILT. "In analyselabo's kan men veel gevoeliger PFAS meten dan 20 jaar geleden. Men kan letterlijk het kleinste speldje in de hooiberg tegenkomen en rapporteren. Daarbovenop is Europa sinds 2023 heel streng geworden voor PFAS-normen, waardoor meer producten positief scoren."

Bron: PAN / VILT

Publicatiedatum: