Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Marokkaanse aardbeiensector is slachtoffer van Spaanse lastercampagne"

Nadat de Spaanse autoriteiten op 4 maart meldde dat het A-virus was ontdekt op geïmporteerde aardbeien uit Marokko, activeerde het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) een gezondheidswaarschuwing. Dit zorgde voor opschudding in de Spaanse en Marokkaanse pers. Volgens Amine Bennani, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Rode Vruchten Producenten, wordt het incident gebruikt in een "georkestreerde lastercampagne tegen Marokkaanse producenten."

Bennani vertelt over de hectische week na de RASFF-melding: "Na de Spaanse melding identificeerde ONSSA (Marokkaanse gezondheidsautoriteiten) onmiddellijk de betreffende teler, evenals het pakstation. Dit was mogelijk dankzij het traceersysteem. De teler en het pakstation ondergingen uitgebreide bemonstering, die alle stadia van fruitbehandeling bestreek: zaailingen, irrigatie, kassen, inputs, het pakstation. Alle monsters waren negatief en er werd geen hepatitas A of norovirus ontdekt."

De vertegenwoordiger van de producenten vervolgt: "ONSSA is nog een stap verder gegaan doordat het woensdag heeft bepaald dat alle Marokkaanse teelt op sporen van deze virussen moet worden gescreend. Er zijn monsters genomen van alle teeltbedrijven en pakstations en deze zijn geanalyseerd in ONSSA-laboratoria. De resultaten kwamen na 24 uur terug en er werden geen sporen van hepatitis A of norovirus gedetecteerd in de Marokkaanse aardbeien."

"We trekken de melding van de Spaanse autoriteiten niet in twijfel," zegt Bennani. "Dit kan een toevallig en opzichzelfstaand incident zijn. Waarschijnlijk gaat het om een besmetting die is veroorzaakt door een zieke werknemer tijdens het transport. Maar dit is geenszins een wijdverspreide besmetting, zelfs niet op op enkele teeltbedrijven of pakstations."

Hoewel de producentenvereniging de Spaanse melding niet in twijfel trekt, beschuldigt het de Spaanse media en producenten ervan achter een lastercampagne te zitten die gericht is tegen de Marokkaanse telers: "Zodra de RASFF de melding uitgaf, zagen we dat de Spaanse media het onderwerp aangreep. Het incident werd zelfs gebruikt om eerdere aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens te rechtvaardigen. Het is duidelijk dat de Marokkaanse aardbeiensector het slachtoffer is van een Spaanse lastercampagne. Gezien de snelheid waarmee deze campagne wordt georkestreerd, vraagt men zich af of het zelfs van tevoren was gepland."

De vertegenwoordiger van de producenten spreekt geruststellende woorden: "We gaan verder met waar we mee bezig waren. Onze klanten blijven ons vertrouwen en ze weten dat de Marokkaanse autoriteiten en de ONSSA streng zijn. Bovendien hebben veel van onze klanten in Europa, de Golfstaten en elders de zendingen van vorige week geanalyseerd, ze hebben geen besmetting gevonden."

Aan het einde van de week werd er een detail toegevoegd aan de controverse omtrent de besmette aardbeien, tot verbazing van de Spaanse sector. De besmette partij werd namelijk geïmporteerd van een bedrijf gevestigd in Huelva (Spanje). Dit legt een praktijk bloot die in zowel Spanje als Marokko wordt bekritiseerd, het herverdelen van Marokkaanse aardbeien waardoor het lijkt alsof ze in Spanje zijn geteeld. Bennani: "Als dit klopt, dan kunnen we dit niet aanmoedigen of waarderen. We zijn juist voorstander van meer traceerbaarheid en willen aardbeien van Marokkaanse herkomst beter promoten."

Voor meer informatie:
Bennani Amine
Moroccan Association of Soft Fruit Producers
Tel: +212661243424
phytoloukkos@gmail.com

Publicatiedatum: