“Na een hectisch verhuizingsjaar draait alles nu als een tierelier”

Tholen – Bij het opbouwen van een nieuwe website, die vandaag live gaat, doken de mannen van Van Marrewijk Tomaten in Dinteloord nog eens in de archieven. Daarbij werd een foto van in de jaren ’20 van de vorige eeuw gevonden. Zo lang gaat het van oorsprong Westlandse familiebedrijf al terug, al ontbreekt een precieze oprichtingsdatum. Wel zwart-op-wit staat de startdatum van de bouw van de nieuw kas in Dinteloord, waar de telers na de laatste verhuizing vanuit Delfgauw inmiddels ruim drie jaar telen.

Inmiddels wonen ze er ook. Zowel Jan, als zonen Twan, Lars en Stijn hebben Delfgauw ingeruild voor Dinteloord om vlakbij het glastuinbouwbedrijf van bijna 20 hectare te komen wonen. “We zijn de laatste veertig jaar een aantal keer verhuisd”, vertelt Twan, met 29 jaar de oudste zoon van Jan. “De vader van mijn opa begon met telen in Honselersdijk. In 1984 werd dat ’s-Gravenzande en in 1999 zijn we verhuisd naar Delfgauw. Op die manier konden we telkens doorgroeien.”


V.l.n.r.: Jan, Twan, Lars en Stijn van Marrewijk

In één keer doorgebouwd
De laatste groeistap vond plaats in 2017. In glastuinbouw Nieuw-Prinsenland werd grond gekocht om 19,2 hectare kas te bouwen voor de teelt van grove trostomaten. In januari 2018 gingen de eerste planten de kas in voor een onbelichte teelt, gevolgd door een belichte teelt die in augustus datzelfde jaar werd gestart. “We hebben bewust in één stuk doorgebouwd met slechts een paar maanden ertussen. Ik ben bij het hele bouwproces nauw betrokken geweest samen met mijn vader. Hij is naast een ervaren teler met groene vingers ook echt een ondernemer. Dat blijkt ook wel uit de groeistappen die we telkens hebben gezet.”

Bedrijfsopvolging geregeld
Alle drie de zoons van Jan hebben de ambitie om op termijn ook aandelen in het bedrijf te nemen. Daarmee is bedrijfsopvolging geregeld. Maar zover is het nog niet. “Mijn vader, die onlangs zijn 57e verjaardag vierde, gaat nog wel even door met waar hij goed in is.” Wel hebben alle zoons een eigen rol. Twan is verantwoordelijk voor arbeid en mede verantwoordelijk voor de algemene zaken, Lars voor de teelt en jongste broer Stijn focust zich op de techniek in en om de kas.

Personeel verhuisde mee
Uiteraard kunnen de vier mannen een groot tomatenteeltbedrijf niet  met z’n vieren alleen draaien. Gedurende het jaar kunnen de telers rekenen op zo’n 65 tot in piekperiodes 85 medewerkers. “Dat zijn veel seizoenarbeiders via een uitzendbureau hier in de buurt, maar ook vast personeel. Bijzonder is dat al ons vaste personeel met ons is meeverhuisd vanuit Delfgauw. Sommigen van hen rijden nog dagelijks heen en weer.”


Blik in de onbelichte kas. De andere helft van het areaal van Van Marrewijk Tomaten is belicht. Daarvoor maakt de teler gebruik van 3 wkk’s, goed voor 5,7 MWh. Momenteel wordt aanschaf van een vierde wkk overwogen.

Dankzij belichting jaarrond werk
Zeker in het eerste jaar was personeel een uitdaging. De telers gingen namelijk van telen op 8 hectare naar telen op bíjna 20 hectare. “We zijn toen veel bezig geweest met het opleiden van mensen, maar ook nog met de bouw. Dat was allemaal best hectisch. Nu is er meer rust en draait alles als een tierelier. Daarbij helpt het dat we voor de helft belicht en voor de helft onbelicht telen, waardoor we onze medewerkers jaarrond werk kunnen bieden. Op die manier kun je mensen beter behouden, al vinden we het ook niet erg nieuwe mensen op te leiden.


Growers United verzorgt voor Van Marrewijk Tomaten verkoop en marketing. Via de afzetorganisatie komen de tomaten Europese retailers terecht.

Niet stilstaan
Sinds 2011 zijn de telers lid van Prominent. Bij de telersvereniging voor trostomaten fuseerden de laatste jaren diverse telers. Bij Van Marrewijk Tomaten zien ze dat zelf de komende jaren nog niet gebeuren. “Wij zijn met z’n vieren en de bedrijfsopvolging is geregeld. Na onze laatste groeistap zitten we nu goed, al sluiten we in de verdere toekomst niets uit. Overigens werken we ook nu al veel samen. Juist ook binnen Prominent, waar we bijvoorbeeld jaarlijks kijken naar wat er geteeld wordt. Dat zou ooit best nog weleens iets anders dan grof tros kunnen zijn.”

Een andere toekomstige stap zou verdere uitbreiding van areaal zijn. Met de ontwikkelingen in de huidige tomatenmarkt is zo’n stap niet ondenkbaar. “Over een x-aantal jaar is dat zeker een overweging waard. Voor nu nog niet, we zitten hier net. Al houden we uiteraard onze ogen open, ook voor innovaties. Wij werken met vier paar ogen met ieder een eigen specialisme. Dat werkt goed en zo blijven we niet stilstaan.”

Bekijk hier de vandaag gelanceerde website met daarop een bedrijfsvideo en de bedrijfsgeschiedenis uitgelegd.

Voor meer informatie:
Van Marrewijk Tomaten
www.marrewijk-tomaten.nl 
info@vanmarrewijk.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven