Kasdruiventeelt met een negatieve CO2-voetafdruk

De Griekse wijnbouwer Tsantalis heeft een experimentele kas voor de druiventeelt ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van Solar Glass van de firma Brite. De volledig geautomatiseerde kas heeft een teeltoppervlakte van 1.200 m² en is het hele jaar in gebruik dankzij zijn verwarmings- en koelsystemen.

Het geteelde gewas is een druivensoort die oorspronkelijk uit Griekenland komt, Αsyrtiko genaamd, waarvan witte wijn wordt gemaakt.

Na één groeicyclus voerde Brite een gedetailleerde studie uit om de CO2-voetafdruk per kilo in de kas geteelde druiven te bepalen. In de studie wordt rekening gehouden met alle factoren die bijdragen tot de voetafdruk van de CO2-uitstoot, waaronder de soort kas, energieinput uit verwarming en koeling, teeltwerkzaamheden, bemesting en irrigatie. 

Het resultaat van de studie toont een CO2-voetafdruk van -15,78 kg CO2e / kg geteelde druiven, wat volgens Brite 'een buitengewoon resultaat is en misschien wel een wereldprimeur van een negatieve CO2-voetafdruk voor de teelt van een gewas'.

Dit resultaat is grotendeels toe te schrijven aan het in de kas gebruikte zonneglas en de schone energie die daarmee wordt opgewekt. Het biedt grote mogelijkheden en hoop voor het omkeren van de klimaatverandering door het elimineren of zelfs omkeren van de koolstofvoetafdruk in de tuinbouw door het gebruik van Solar Glass in kassen en Agri-zonnepanelensystemen.

De door Brite ontwikkelde kas werd gedeeltelijk gefinancierd door de EU, via het project met de titel 'Transparent Solar Panel Technology for Energy Autonomous Greenhouses and Glass Buildings'. 

Voor meer informatie:
Nick Kanopoulos
Brite solar technologies
57001 Thessaloniki, Griekenland
info@britesolar.com
www.britesolar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven