Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Samenwerking is de sleutel”

Tholen - In de visie van Cees den Hollander (65) is samenwerking de sleutel tot vooruitgang en kennisverbreding. Als innovatieve en vooruitstrevende groothandelaar werd hij in al 1999 door vakgenoten uitgeroepen tot Man van het Jaar. Hij bekleedde diverse functies binnen de private- en semipublieke sector. Gezondheidsredenen zorgen ervoor dat hij de laatste jaren minder op de voorgrond trad en zich alleen nog richtte op de juridische fusie tussen GroentenFruit Huis en Frugi Venta die per 1 januari 2021 een feit is.

Door deze laatste stap is de lange weg naar ketensamenwerking tussen de brancheorganisaties van handel en teelt definitief geworden. Cees heeft zich altijd hard gemaakt voor ketenintegratie omdat dat uiteindelijk resulteert in een verser, smakelijker, schoner en gezonder groenten- en fruitproduct voor de consument en dus meer consumptie. Cees, in het najaar van 2020: “Ik ben blij dat de fusie goed gelukt is. Hierdoor kunnen we ook politiek gezien meer een vuist maken richting overheid. Ketenpartijen zagen elkaar vroeger als tegenstanders, nu zie je dat kennis meer en meer gedeeld wordt wat uiteindelijk leidt tot een beter eindresultaat voor de consument.”

De basis gelegd
Hoewel Cees’ loopbaan in het bankwezen begon, kwam hij later terecht in het familiebedrijf Hollander’s Groenten- en Fruitbedrijf. Omdat vader en zoon het niet altijd eens waren over de beleidsvoering, besloot Cees bij Ronillo Fruit een im- en exportbedrijf in voornamelijk Spaans citrus aan de slag gegaan. Daar werd mede de basis gelegd voor de ondernemer die Cees later zou worden. Na het overlijden van zijn vader zette Cees het familiebedrijf voort onder een nieuwe koers. Hollander Barendrecht veranderde in 10 jaar tijd van een kleine traditionele AGF-grossier tot een toonaangevend allround logistiek versbedrijf. Na overname van Hollander door The Greenery werd Cees in 2000 directeur bij Greenery Nederland en werd hij ook verantwoordelijk voor Greenery Retail en Crop Top Quality Packers.

Branchebreed
Cees heeft zich tevens jarenlang branchebreed ingezet. Hij was medeoprichter van Fresh World Barendrecht waarin vrijwel alle Barendrechtse handelsondernemingen in AGF gezamenlijk activiteiten ontplooien. Cees was mede-initiator van SNG (Samenwerking Nederlandse Groothandel in AGF) waarbij de aangesloten groothandelaren frequent bij elkaar kwamen om van gedachten te wisselen. Nog steeds is met name de inkoopcombinatie, die hieruit voortvloeide, een actieve marktpartij (inmiddels AGF Partners).  Als directeur van Tuinbouwcluster Academie (TCA) werd de sector in beweging gezet. Een succesvol project was Schoon, Veilig en Gezond waar retailers, serviceproviders en telers samen op de winkelvloer experimenteerden en leidde tot beter begrip tussen ketenpartijen en diverse samenwerkingen.

Procesbegeleider
In 2008 werd Cees den Hollander door Olympic Fruit B.V. en Terra Natura International B.V. (TNI) gevraagd als procesbegeleider in een voorgenomen samenwerking tussen genoemde bedrijven. Ook werd Cees gevraagd om het bedrijf TNI verder te professionaliseren en een basis te leggen voor een succesvolle toekomst en heeft hij een aantal beleidsmatige zaken op kunnen zetten voor de Olympic Food Group. Vanaf september 2010 was Cees voorzitter van brancheorganisatie Frugi Venta en gaf mede vorm aan de fusie van handel en teelt tot GroentenFruit Huis. Daarnaast verleende Cees al dan niet op projectbasis zijn medewerking aan bijeenkomsten die leiden tot een nieuwe strategische richting voor diverse tuinbouwpartijen.     

De beginjaren als meewerkend voorman bij Hollander Barendrecht waren een heel leerzame periode. “In een klein bedrijf ben je nog voor alles verantwoordelijk. Dat betekent ontzettend veel uren maken maar het opbouwen en groeien geeft heel veel voldoening.”

Later werden samenwerkingsverbanden belangrijker. “Binnen al die organisaties waarin ik heb gewerkt heb ik veel kunnen klankborden, van mensen in de uitvoering tot leden uit de raad van commissarissen. Dat is heel leerzaam. Uiteindelijk is de continuïteit van bedrijven het belangrijkste, dat is een teamprestatie waarin iedereen van belang is. Directeuren/eigenaren zijn, als het goed is, uiteindelijk ook slechts passanten.”

Achtergrond
De laatste jaren opereerde Cees wegens gezondheidsredenen vanuit de achtergrond. Door een golfongeluk verloor hij in 2015 het zicht uit zijn rechteroog. Twee maanden later kreeg hij een hartinfarct. “Ik heb een tijdlang getobd. Ik vertrouwde mijn lichaam niet meer en werd depressief waardoor ik tijdelijk al mijn taken moest neergeleggen. Gelukkig heb ik die periode inmiddels achter me kunnen laten. Sindsdien opereer ik veel meer op de achtergrond en besteed veel tijd aan mijn privéleven, de kinderen en mijn zes kleinkinderen. In het begin van je loopbaan ga je soms aan dingen voorbij omdat het allemaal gaat om je visie te verwezenlijken. Uiteindelijk zie je dat de menselijke kant, wat mensen voor jou betekenen en wat jij voor anderen kan betekenen heel belangrijk is, zowel professioneel als persoonlijk. Ik blijf geïnteresseerd in de AGF-sector maar weet ook dat mijn tijd voorbij is. Wat dat betreft, moet je je heel nederig op stellen en je alleen nog melden als je van toegevoegde waarde kan zijn.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Cees den Hollander
ceeshollander1955@gmail.com