Tholen - "Ik zat me net te bedenken of het wel ooit weleens zo rustig en slecht is geweest de afgelopen 25 jaar in de handel." Zo, de toon is gezet, maar dat Kees Havenaar van Frutas Luna zich zorgen maakt, is duidelijk. En de vraag stellen, is hem beantwoorden: "Volgens mij is het niet eerder zo slecht geweest, althans niet over de hele linie. Ik kan geen product opnoemen wat bij ons de deur uitvliegt."

Of het nou sla, paprika's of komkommers zijn. Eigenlijk loopt niks goed. Natuurlijk gaat er wel wat weg en gaan een aantal programma's gewoon door, maar van een gekkenhuis is zeker geen sprake", vertelt Kees. Gevraagd naar zijn verklaring, zegt hij: "Mijn theorie is simpel. Met de eerste Corona-golf was Spanje de oogst van veel producten aan het afbouwen. Daarbij zat Nederland nog niet in de oogst en was de aanvoer toch wel een stuk lager."

"Toen kochten mensen als gekken in en werden de winkels leeg getrokken, terwijl nu iedereen op zijn gemakje boodschappen doet en morgen weer als het moet. De winkels hebben daarom niks extra's nodig. Daarbij is de horeca dicht, zijn veel markten gesloten en draaien ook veel dagmarkten in Europa bijna niet meer."

"Daarbij is er in Spanje op het moment gewoon genoeg handel voor iedereen. Zelfs Nederland heeft nog wat product. Maar Spaanse exporteurs rijden Nederland helemaal vol met handel die ze nu niet meer willen en kunnen hebben. Daarbij komt nog dat we de laatste twee weken erg mooi weer hebben, met een dagtemperatuur van ruim 20 graden en zelfs de nachten zijn op het moment warm. Dus een perfect storm, in dit geval negatief"

Hoe lang dit gaat duren? "Geen idee. Maar wij bij Frutas Luna verliezen de hoop en lust niet. Er gaat nog steeds handel door de winkel. We hebben een paar leuke producten onder ons merk en die blijven lopen, zoals witpunt, pepers, en ook mini komkommers. Dus we blijven strijden in deze donkere tijden...met veel zon!"

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34-950178653
kees@frutasluna.com 
www.frutasluna.com