Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Binnenkijken bij CannNext: cannabisteler en ontwikkelaar van teeltcontainers

Ergens in Nederland op het platteland staat een cannabisteeltfaciliteit die tot doel heeft de kennis over cannabisteelt te vergroten, met speciale aandacht voor standaardisatie - een van de belangrijkste uitdagingen van de sector als geheel. De faciliteit is van CannNext en Eric Uleman, de directeur van het bedrijf, geeft een rondleiding.

"Het opzetten van zo'n faciliteit was zeker niet eenvoudig", zegt Eric Uleman, directeur van CannNext. “Ik doel specifiek op het hele licentie- en beveiligingsaspect. We moesten hard werken om onze onderzoekslicentie veilig te stellen; dat was natuurlijk pas het begin van de reis."

Voordat hij naar het kloppende hart van de faciliteit gaat, legt Eric het nauwgezette beveiligingsplan uit dat hij samen met de lokale politie moest bedenken. "Overal zijn beveiligers, camera's en een ‘schild’ dat iedereen die het gebouw binnenkomt en beweegt, ziet en registreert. We moesten een plan maken dat rekening hield met elk mogelijk scenario. Omdat we een van de eersten waren, waren best practices nog steeds nergens te vinden en daarom moesten we alles vanaf nul maken."


Eric Uleman

Stijlvolle prefab hightech containers
Eenmaal binnen in het gebouw is het eerste dat opvalt de opgestapelde en stijlvol ogende zeecontainers, waar CannNext's cannabis wordt gekweekt. "We wilden iets dat ons de beste controle gaf over de teeltomgeving, maar bovendien wilden we iets dat ook gemakkelijk te verplaatsen was."

Inderdaad, deze zeecontainers zijn ontwikkeld door CannNext samen met verschillende partners uit de tuinbouwsector om de zeecontainers uit te rusten met de beste technologie en systemen. "We hebben enkele gerenommeerde tuinbouwleveranciers samengebracht om onze teeltcontainers te ontwerpen."

Tijdens de laatste webinars die door CannNext werden georganiseerd, heeft Eric aangekondigd dat het bedrijf nu dergelijke turn-key oplossingen gaat aanbieden aan telers over de hele wereld. "Deze containers zijn ontworpen met het oog op al die onderzoekslaboratoria, universiteiten en medicinale cannabistelers die snel willen innoveren en nieuwe technieken willen realiseren, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op de productkwaliteit."

De Turn-Key-Grow is in feite een groeiklimaatcel die geprefabriceerd en lokaal getest is, waardoor de best mogelijke groeiomstandigheden mogelijk zijn. “Bovendien zijn ze 24/7 op afstand bereikbaar dankzij de teeltmonitoring. Daarnaast bieden we bij CannNext 24/7 ondersteuning om telers en organisaties te helpen bij het opstellen van professionele teeltstandaarden.”

Digitale automatische piloot voor klimaatbeheer
Dit komt omdat de missie van CannNext, sinds het begin van het bedrijf, was om standaardisatie in de cannabisindustrie te brengen. De teelt van CannNext volgde verschillende principes die hen uiteindelijk tot een zekere mate van standaardisatie leidden. "Dit heeft er ook toe geleid dat we een cloudbased infrastructuur hebben ontwikkeld voor het autonoom kweken van medicinale cannabis", legt Eric uit. “We zullen de gegevens gebruiken die we in de loop der jaren hebben verzameldom een ​​bepaalde kweekomgeving te analyseren en door middel van AI te beslissen wat de beste beslissing is om te nemen. Botweg gezegd, dit is een beslissingsondersteunende oplossing die telers helpt potentiële problemen te begrijpen en te weten wat de oplossingen zijn."

Verschillende cellen om groeistadia te testen
Bij de vestiging van CannNext zijn er verschillende klimaatcellen. In twee ervan kweken ze cannabis volgens verschillende parameters om te zien wat de beste omstandigheden voor specifieke genetica zijn. In een andere container zijn er de moederplanten. In de laatste tenslotte zijn er de stekken.

In de kamer vlak voor de container bestuurt een computer alles wat er in de cellen gebeurt. "Deze zijn uitgerust met klimaatsystemen, irrigatie- en bemestingscontrole", zegt Eric. "Ze zijn uitgerust met led-belichting, die kan worden aangepast aan de behoeften van de planten, net zoals elk ander apparaat in deze containers."

Bij het betreden van een van de containers zorgt Eric ervoor het licht te dimmen, wat sowieso niet belet dat er in de hele cel een zeer uniek en boeiend roze/paars licht schijnt. “Alles draait hier om standaardisatie en optimalisatie”, zegt Eric terwijl hij de container binnenstapt. Daarin twee rijen cannabisplanten over de volle lengte van de container. "Dit zijn twee verschillende genetica", legt hij uit. "De ene is CBD-rijk, terwijl de andere THC-rijk is."

Het meest opvallende detail van de planten is dat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Dat is vooral in deze tijd wanneer CannNext midden in het oogstproces zit. “De CBD-planten doen het ongelooflijk goed, net als de THC natuurlijk. Tegelijkertijd werd de laatste in deze kamer gezet om te zien of een grotere lichtintensiteit een grotere opbrengst zou hebben opgeleverd."

In de container ernaast wordt inderdaad dezelfde genetica onder verschillende omstandigheden gekweekt. “Ook al kreeg de plant hier meer licht, de resultaten verschillen niet zo veel van dezelfde planten in de andere container”, merkt Eric op. "Dit bewijst dat een grotere lichtintensiteit zich niet per se vertaalt in een grotere opbrengst."

De bak voor de moederplanten is iets kleiner dan de andere. Daarin test CannNext ook enkele LED-lampjes voor zaadkieming. "Dit zal ons uiteindelijk in staat stellen om een ​​volledig ‘receptenboek’ aan onze klanten te geven, waarin ze de richtlijnen van zaad tot oogst kunnen volgen, zodat ze altijd hetzelfde resultaat kunnen bereiken," zegt Eric.

Blijven leren
De CannNext-faciliteit laat zien hoe Nederlandse kennis over tuinbouw kan worden toegepast bij het kweken van medicinale cannabis om zo de consistente resultaten te bereiken die veel telers moeilijk kunnen realiseren. “Controle en uniformiteit, dat is waar het bij deze containers om draait”, merkt Eric op. “Hoe meer je structureert, hoe minder je moet repareren. Het ontwerpen van zo'n groeiklimaatkamer was zeker een uitdaging, maar de resultaten die we krijgen zijn op zijn zachtst gezegd verbluffend."

CannNext wil nu telers over de hele wereld dezelfde mogelijkheid bieden. "Wij bieden zo'n gestandaardiseerde oplossing waarmee bedrijven en onderzoekers de gewenste uniformiteit en operational excellence kunnen realiseren. Omdat het zo'n jonge branche is, is het van het grootste belang om elke dag iets nieuws te leren, en dat is precies wat wij hier bij CannNext doen."

Voor meer informatie: 
CannNext
Eric Uleman
+31 (0) 20 767 1950
eric.uleman@cannNext.com 
cannnext.com