Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Corona geeft boost aan Nederlandse kasontwikkelaar in China

Tholen - De bouw van een kas van 17,5 hectare bij de Chinese stad Shanghai is in volle gang. In het voorjaar wordt naar verwachting de eerste fase opgeleverd. De kas is een samenwerking van het Nederlandse FoodVentures en de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande.

“Corona heeft een boost gegeven aan de vraag naar kasprojecten in China en het Verre Oosten”, vertelt FoodVentures CEO Dirk Aleven. Alhoewel de bouw in China korte tijd stil lag door de corona lockdown, wordt er nu met 200 mensen in ploegen gewerkt om de vertraging in te halen.

Aan het huidige tempo gaan in het voorjaar van 2021 de eerste komkommer- en slaplantjes in productie. Na de zomer van 2021 is het hele areaal in productie genomen.

Nederlands expats leiden Chinese telers op
De bouw van de kas, aan de rand van China’s grootste stad met 23 miljoen inwoners, staat onder supervisie van KUBO. Operator FoodVentures stoomt de gehele operatie en het Nederlands telersteam klaar. De telersactiviteiten in China worden gecoördineerd door Mikel Honders, zoon van een tomatenteler.

“Op termijn is het de bedoeling dat Chinese managers deze teelttaken overnemen”, benadrukt Aleven. Het is onderdeel van het businessmodel van Foodventures dat met Nederlandse kennis samenwerkt met investeerders in het Oosten. “Vergelijk het met de hotelindustrie”, verklaart Aleven, “De investeerder blijft eigenaar van het vastgoed. FoodVentures is het Hilton team van de tuinbouw en verantwoordelijk voor de hele operatie.” Na eerst een kas gezet te hebben in Oekraïne, volgde later Georgië, Kazachstan en nu dus China.

Voorloper green cities
“China is van een andere dimensie”, vervolgt Aleven. “Het gaat hier enorm snel op het gebied van glastuinbouw. Het zou mij niet verbazen als China op termijn voorloper gaat zijn op het gebied van green cities met grote productiecentra aan de rand van de stad vlakbij de mensen.”

Volgens Aleven heeft corona deze ontwikkeling een boost gegeven. “Corona is een wake up call geweest en heeft mensen ervan overtuigd dat je niet afhankelijk wilt zijn van lange exportketens. Daarom wil men de productie dichtbij huis houden.”

Aandacht voedselveiligheid door corona
In tegenstelling tot de voormalige Sovjetstaten waar FoodVentures actief is, is er in China geen gebrek aan groenten. “China heeft voldoende groente, maar er wordt door de bevolking  en vooral de sterk stijgend middenklasse steeds meer eisen gesteld aan voedselveiligheid. Groente komt van de vollegrond van kleine boeren die via coöperaties of handelaren verkopen. Hierdoor is de afkomst niet traceerbaar.”

Ook deze ontwikkeling is door corona in een stroomversnelling geraakt. Er wordt algemeen aangenomen dat het coronavirus zijn oorsprong heeft op een open markt in China waar aller handen groente, fruit en (wilde) dieren verkocht worden. De traceerbaarheid van deze producten is vaak moeilijk.

Open markten vogelvrij verklaard
Aleven vertelt hoe China alles in het werk stelt om een einde te maken aan deze open markten. “Men probeert de verkoopketen te professionaliseren en via de retail te doen plaatsvinden.”

Ook deze ontwikkeling is een kolfje naar de hand van Foodventures. Kasgroente voldoet immers aan de hogere, gestandaardiseerde eisen van supermarkten. “Door de omvang van onze productie kunnen we een directe leverancier worden van de retail”, voegt Aleven eraan toe.

De vraag naar lokaal geproduceerd veilig voedsel heeft ook het aantal aanvragen bij FoodVentures vanuit het Midden Oosten doen exploderen. “Vroeger kocht men dan land in Afrika en Oekraïne, maar tegenwoordig wil men het dichter bij  huis zoeken. Ook in deze landen leeft sterk het besef dat men niet langer afhankelijk wil zijn van import voor de voedselveiligheid”, zegt Aleven.

100 miljoen euro aan kas
FoodVentures is evenwel niet geneigd in te gaan op de Arabische vraag. “We concentreren ons voorlopig op China. Het is hier booming. We hebben met onze partner Evergrande de intentie hierna nog honderd hectare en meer aan kas te gaan bouwen”, zegt Aleven. Met de Chinese kas erbij heeft FoodVentures eind dit jaar voor 100 miljoen euro aan glas onder beheer.


De kas in Kazachstan. Dirk deelt er regelmatig updates over, zoals 'Domino Day' deze zomer bij het zaaien van 100.000 zaadjes.

FoodVentures Kazachstan
In Kazachstan, waar FoodVentures ook een kasproject onder beheer heeft, zijn de eerste tomaten geoogst op een areaal van vijf hectare. Onder toeziend oog van de Nederlandse teler Dick de Jong wordt volgende maand de volgende vijf hectare van de kas in gebruik genomen.

“Kazachstan heeft een groot tekort aan verse groente. Zeker jaarrond”, vertelt Aleven. “Wij leveren vooral aan Kazachstan en noordoost Rusland (Siberië). Deze streek is in de winter voor tachtig procent afhankelijk van groente import.”

Voor meer informatie:
FoodVentures