Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CannNext Nederland adviseert op basis van eigen ervaring over cannabistransitie:

"Het is net als met bananen, er kunnen er maar een aantal in het schap"

CannNext Nederland bestaat nu iets langer dan een jaar en heeft met succes al bijna 14 oogsten afgerond in haar eigen state-of-the art faciliteit in Nederland. CannNext Nederland verricht de teelten met een vergunning voor onderzoek van de Nederlandse overheid, aangezien de aanbestedingen voor medicinale en recreatieve teelt nog in volle gang zijn. 

"Nederland komt relatief laat op gang met de legalisering van de recreatieve productie en de regels worden nu enigszins gevormd. Wij hebben reeds in 2019 in goede samenwerking met ambtenaren, gemeente en politie al goede richtlijnen en protocollen opgezet, hoe je je organisatie verantwoord kan vormgeven conform wet- en regelgeving", zegt Eric Uleman, directeur van CannNext. "Wat hierbij enorm heeft geholpen is de ervaring binnen ons team met de realisatie van moeilijke trajecten in andere sectoren."

Advies
Eric licht de rol van CannNext Nederland verder toe: "We zien de slagingskans om uiteindelijk in de medicinale en recreationele markt als producent te kunnen opereren als behoorlijk risicovol en wij werken ook liever samen met partijen dan te proberen om alleen succesvol te zijn. We adviseren een aantal bedrijven over hun plan van aanpak en werken met sommige bedrijven samen."

"Het is net zoals een accountant of fabrikant, soms heb je concurrerende klanten in je portefeuille en je moet zorgen dat dit goed gescheiden blijft. We hebben belang bij het slagen van deze markttransformatie en in die zin kunnen we als eigenaar van een eigen faciliteit dus geloofwaardig meedenken met klanten en partners."

"We verzorgen onder meer professionele opleidingen voor management en personeel die zich voorbereiden. Daarnaast zijn er nog de vele toeleveranciers in deze markt en gemeenten die de toeleveringsketen beter proberen te begrijpen. We werken daarom ook vaak samen met fabrikanten om het verkooptraject te verkorten om de business case en operationeel plan uit te werken. Fabrikanten worden te vaak betrokken in operationele zaken die enorm veel tijd van de verkoopafdeling eisen."     

Agile innovatie
Over de snelle resultaten die over de afgelopen 12 maanden zijn behaald zegt Eric: "We hebben bij de bouw en teelt een agile manier van werken toegepast. Dit klinkt misschien vreemd, maar in de IT en andere sectoren waar we projecten hebben uitgevoerd is deze methodiek gemeengoed. Een breed team met snelle ontwikkelslagen door dagelijkse stand-ups, wekelijkse verbeterpunten en prestatie dashboards. Technologie speelt ook een enorme grote rol in de sector en met de toenemende betrokkenheid van technologische specialisten spreek je met een scrum-based benadering toch steeds meer eenzelfde taal. En laten we wel wezen, we zien in Denemarken, Canada en USA hoe lastig het kan zijn om goed te telen zonder pesticiden en zonder ziekten."

Voorbereidingen Nederlandse gegadigden
Hoe ga je stekken maken zonder hormonen? Hoe zorg je dat je 15 tot 20 soorten cannabis kan aanbieden? Simpele vragen, maar die operationeel nogal wat voorbereiding en kennis vragen. Het wordt enorm onderschat, ziet Eric. "Een sense of urgency is er soms nog niet. In Nederland zal de komende 12 maanden enorm veel veranderen in het economische en maatschappelijk landschap van de legale teelt. Het is een strijd om een aandeel in medicinale en recreatieve teelt in een van de grootste markten in Europa te bemachtigen. Een enorme illegale industrie zal transformeren. De aanbesteding voor de medicinale teelt is in volle gang en de gegadigden voor de recreatieve vergunning hebben afgelopen juli hun verzoek kunnen indienen."

Bij CannNext zien ze dat sommige partijen een afwachtende houding hebben, maar de professionele en serieuze partijen hebben inmiddels een teeltfaciliteit voor onderzoek in Nederland of zijn hiermee bezig.

"Je wilt als bedrijf als eerste of in ieder geval goed voorbereid bij de startstreep te staan. Dit is belangrijk, want medicinale en recreatieve gebruikers blijken niet snel van voorkeur te veranderen. Het is net als met bananen, melk en andere producten, er kunnen er maar zoveel in het schap. Als je als nr. 10 aan komt dan moet je je behoorlijk invechten."

"Afnemers en overheid zullen natuurlijk ook kijken naar de mate waarin je reeds ervaring hebt en je toeleveringsketen klaar hebt staan. Het zijn moeilijke beslissingen: aan de ene kant ben je nog niet zeker van een vergunning, maar je wilt ook bij deelname zeker zijn dat je met je verkopen je rendement realiseert. Om die reden kan je beter nu al beginnen met het telen van lokale soorten en voorbereidingen, dan af te wachten tot de vergunning op de mat ligt."

Voor meer informatie: 
CannNext
Eric Uleman, Managing director
+31 (0) 20 767 1950
eric.uleman@cannNext.com 
cannnext.com    

Publicatiedatum: