Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
scherming, insecten netten en nieuwe goten

Aardbeienkassen in Italiaanse heuvels krijgen upgrade

De Italiaanse plaats Vestananova, in de provincie Verona bij het Lessini-gebergte, leent zich uitstekend voor aardbeienteelt. Het klimaat is perfect vanwege de hoogte en de oogst kan doorgaan tot eind oktober. De aardbeien zijn er van hoge kwaliteit en dat komt mede door het temperatuurverschil tussen dag en nacht.

De Italiaanse kassenbouwer Idromeccanica Lucchini heeft in samenwerking met de aardbeientelers de oogst weten te optimaliseren en de problemen die zich tijdens de teelt hebben voorgedaan, op te lossen. Het bedrijf heeft hier nieuwe inzichten opgedaan die ook in de toekomst kunnen worden toegepast in vergelijkbare situaties.

De problemen
Om aardbeien van goede kwaliteit te verkrijgen, is het noodzakelijk om de problemen, die tijdens de teelt ontstaan, op te lossen. De Aziatische fruitvlieg is één van de grootste vijanden van de aardbei, omdat het zich voedt met het suikerachtige deel van de plant. Hierdoor verliezen de aardbeien hun geur en smaak.

Een ander gegeven waar rekening mee moet worden gehouden, is het zonlicht. Bij een te hoge straling kan het gewas beschadigd raken, maar als de aardbeien volledig worden afgeschermd, heeft dit gevolgen voor de zuurstofvoorziening. Dat zorgt op zijn beurt ook weer voor kwaliteitsverlies.

Voor de aardbeienteelt in Vestananova worden verschillende soorten kassen van de kassenbouwer gebruikt: Oriente TS, Multihortus en Atlantic CS. Er wordt gebruik gemaakt van substraten en de planten worden naar behoefte gevoed met een gekalibreerd bemestingssysteem om de hoogste kwaliteit en opbrengst te verkrijgen. Op deze manier wordt er geen water verspild.

Om de problemen van overmatig zonlicht op te lossen, zijn verschillende soorten platen gebruikt. De combinatie hiervan zorgde voor de juiste hoeveelheid zonlicht waardoor de optimale kwaliteit werd bereikt. Om de afscherming compleet te maken zijn er aan de buitenkant zonweringsnetten geplaatst met een factor van 35.

Om de aanwezigheid van schadelijke insecten tegen te gaan, in het bijzonder de Aziatische fruitvlieg, zijn er anti-insectenvellen ontwikkeld waarvan de mazen zijn gekalibreerd op de grootte van de betreffende fruitvlieg. Op deze manier kan schade aan de gewassen worden voorkomen.

Respect voor het milieu
Idromeccanica Lucchini heeft bij de teelt in Vestenanova rekening gehouden met het milieu. In een gebied met een hoge ecologische waarde zijn de kassen geïnstalleerd zonder het gebruik van cement, waarbij de natuurlijke vlakke gedeelten van de grond zijn benut en de sterkte van de kasstructuur werd behouden. De kassen zijn ontworpen met een handmatige ontsluitingstechnologie op de nok waarmee energie kan worden bespaard. Ook zijn er goten geplaatst om het regenwater op te vangen.

Voor meer informatie:
Idromeccanica Lucchini S.p.a. 
Via Cavriana 4B 
46040 Guidizzolo (MN) 
+39 0376 818433
info@lucchiniidromeccanica.it
www.lucchiniidromeccanica.it