Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzaam waterbassin loont vandaag meer dan morgen

Tholen - Het advies om nog beter vandaag dan morgen SDE-subsidie aan te vragen is niet nieuw. Sterker nog, de afgelopen tijd kregen telers bij elke nieuwe openstellingsronde weer te horen dat ze niet moeten twijfelen en een aanvraag moeten doen. Dat is dit jaar, als op 24 november een nieuwe ronde voor SDE++ van start gaat, niet anders.

Maar, waarom moeten telers dan toch nu echt moeten instappen? Hans van Luijk en Willem Verwoerd van Zon op Waterbassin laten het hieronder met uitleg en cijfers zien. "De meeste telers gebruiken nog niet alle opgewekte stroom zelf en zolang een goede batterij voor opslag nog even op zich laat wachten, helpt de subsidie om de stroom van zonnepanelen op water rendabel op het net af te voeren."


Klik hier voor een vergroting van de grafiek waarin te zien is dat de hoogte van de SDE rap af neemt.

De nieuwe regeling
De APX-prijzen voor stroom worden steeds lager zien Hans en Willem en soms zijn de prijzen zelfs negatief. Tegelijkertijd wordt de SDE-regeling steeds soberder en worden de bedragen steeds lager. En: de regeling is complexer dan de oude regeling, omdat CO2-reductie in de regeling is meegenomen.

"De nieuwe regeling werkt met zogenaamde fases. De fasegrenzen zijn gebaseerd op het door het Planbureau voor de Leefomgeving berekende onrendabele deel van de kosten per bespaarde ton CO2. Hoe lager de kosten, des te eerder de teler in aanmerking komt voor subsidie. De hoogte van de subsidie maakt daarbij niet uit", legt Willem uit. 

Investeren i.p.v. consolideren
Middenin de uitleg merkt Hans opeens met een glimlach op dat het wel lijkt alsof Willem en hij SDE verkopen. Dat is allerminst het geval, maar voor moderne, duurzame energieopwekkingstechnieken zoals zonnepanelen op water is een financieel steuntje in de rug simpelweg nog erg welkom. Zeker nu in coronatijden de reflex bij ondernemers kan zijn om even te consolideren i.p.v. te investeren.

"Zelfs de teler die krap bij kas zit, kan nu elke dag geld verdienen met een stukje dubbele benutting van de ruimte van het waterbassin. Voor vijf cent per kilowattuur oogst hij of zij al stroom van eigen bassin, waarbij er ook constructies bestaan waarbij de teler zijn bassin verhuurt aan een duurzame investeerder en de teler dus niet in een keer een grote investering hoeft te doen."


Zonnepanelen in Middenmeer

Gunstige marge niet verspelen 
Maar worden de kosten voor een installatie met zonnepanelen niet ook nog elk jaar lager en is nog even wachten dan niet toch slim? "Nee", is Hans stellig, "dat bedrag van vijf cent per kilowattuur aan kosten daalt misschien nog wel een heel klein beetje, maar zeker niet meer heel sterk. Het rendement van panelen op het koelende water is nu al beter dan bij dak-landopstellingen en de SDE++-subsidie die je ervoor kunt krijgen, is in deze ronde ook 1 cent per kilowattuur hoger."

Daarbij krijgt de teler 1,5 jaar de tijd na het aanvragen van SDE++ om daadwerkelijk het geld te investeren. "Daarmee is het mogelijk te profiteren van de laatste ontwikkelingen op techniekgebied, zonder de teler de nu nog gunstige marge tussen teruglevering op het net mét of zonder SDE++ hoeft verspelen."

Een praktijkvoorbeeld
Tijd voor het rekenwerk dan. Hoe ziet een praktijkvoorbeeld eruit voor een teler met bijvoorbeeld een bassin van 4200 vierkante meter met daarop 1200 panelen, goed voor een vermogen van 528000 wattpiek. Die teler kan per jaar met de huidige (correctie)bedragen voor netlevering en SDE++ per jaar t.o.v. inkoop vanuit het net ruim 20.000 euro projectresultaat per jaar behalen.


Klik hier voor een vergroting.

Niet meer twijfelen dus is wat Hans en Willem adviseren, nu nog meer dan ooit. "Elk jaar wordt de regeling soberder. In eerdere rondes werd het bedrag, dit keer 5 miljard euro, zelfs overtekend, dus wees er snel bij. Ook met het aanvragen van de benodigde vergunningen om mee te sturen bij de aanvraag voor SDE. Wij kunnen daarbij helpen. En weet dat als een aanvraag bij ons tot een concreet project komt, wij de aanvraagkosten als korting geven", besluit Willem.

Voor meer informatie:
Zon op Waterbassin
www.zonopwaterbassin.nl  
welkom@zonopwaterbassin.nl 

Willem Verwoerd
+31 6 415 14 033

Hans van Luijk
+31 6 557 37 902