Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenonderzoek BelOrta:

"1 op de 2 Belgen bewaart tomaten nog steeds verkeerd"

De tomaat is een van de absolute klassiekers onder Belgische groenteneters. Niettemin bestaan er bij de Belgische consument nog veel misvattingen omtrent de tomaat. Groente- en fruitveiling BelOrta bracht deze misvattingen en een heleboel tomatenweetjes in kaart met het Grote Belgische Tomatenonderzoek (onderzoek i.s.m. iVOX).

Wanneer gevraagd wordt naar de populairste groentesoort bij de Belgische consument komt de tomaat als absolute winnaar uit de bus, met meer dan een vijfde van alle respondenten die deze groente als hun favoriet bestempelen. Bij de helft van alle respondenten komen tomaten bovendien terug in de top 3.

Het mag dus niet verbazen dat meer dan negen op de tien Belgen verklaren tomaten lekker te vinden en dat zeven op de tien consumenten aangeven wekelijks tomaten te eten. Driekwart van de Belgen noemt tomaten bovendien een van de gezondste groenten: laag in calorieën en hoog in vitaminen.

Gevraagd naar de ideale tomaat houdt de Belgische consument vast aan zijn/haar klassiekers: rood, vast en zoet zijn de belangrijkste eigenschappen van de perfecte tomaat.

Liefst van eigen bodem. Maar waarom eigenlijk?
Zeven op de tien Belgen heeft een duidelijke voorkeur voor tomaten van eigen bodem, al geeft men tegelijkertijd aan niet te weten waarom ze op de winkelvloer voor een bepaalde tomaat kiezen. De cijfers laten deze beperkte kennis ook duidelijk zien. Zo weet bijvoorbeeld maar één op de vier Belgen dat Belgische tomaten het hele jaar rond beschikbaar zijn.

Opvallend is dat vrouwen alle tomaten, op vleestomaten en San Marzano-tomaten na, vaker blijken te herkennen dan mannen. Jongere respondenten blijken dan weer vaker snoeptomaatjes te herkennen dan oudere respondenten, die op hun beurt beter weten wat vleestomaten en Coeur de Boeuf-tomaten zijn.

"De alleskunners van de keuken"
Tomaten worden door de meeste Belgen als (deel van de) avondmaaltijd (94%) of lunch (89%) gegeten. Ongeveer de helft van de Belgen (55%) eet wel eens tomaten bij/als tussendoortje en 1 op 5 Belgen eet regelmatig tomaten bij het ontbijt. 4 op 10 Belgen probeert ook graag nieuwe gerechten uit met tomaten, al merken we dat het lijstje met populairste tomatengerechten nog steeds aangevoerd wordt door de klassiekers. 9 op 10 Belgen verkiest verse tomaten te eten in een salade, voor 75% is een broodje/boterham bovendien niet volledig zonder tomaat. Ook bij veel warme gerechten vinden de meeste Belgen tomaten onmisbaar. Zo wil 8 op 10 van alle respondenten liefst verse tomaten in de soep, 3 op 4 verkiest verse tomaten om in pastagerechten en spaghetti te verwerken en 2 op 3 Belgen eet graag verse tomaten op zijn/haar pizza.

"Afsluiten doen we met een gouden tomatentip: bewaar tomaten steeds buiten de koelkast, zodat ze hun smaak behouden. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat maar één op de twee consumenten dit doet. De andere helft van de Belgische bevolking bewaart tomaten nog steeds in de koelkast. Op zoek naar meer tomatentips? Surf dan naar www.belorta.be/keuken, het BelOrta-platform vol recepten, een binnenlandse seizoenskalender en handige tips en tricks", aldus BelOrta.

Voor meer informatie:
Glenn Sebregts
BelOrta
+32(0)15 565 272
glenn.sebregts@belorta.be   
www.belorta.be    

Publicatiedatum: