Tomatenprijzen ondergemiddeld, wat brengt het najaar?

Tholen - Het blijft sappelen op de Europese tomatenmarkt. Alle landen zijn volop in productie, maar sinds de grote coronapiek in maart heeft dat nauwelijks nog mooie prijzen opgeleverd.

Nu is de zomer nooit de beste periode, maar afgelopen maand kwam over de hele linie de prijs zelfs voor het eerst dit jaar onder het vijfjarig gemiddelde uit. Daarmee lijken voorspellingen van eerder dit jaar over een 'grauw' seizoen bewaarheid te worden.


Klik hier voor een vergroting

Weinig beweging, hopen op hitte-effect?
Zeker omdat ook in augustus er tot nu toe nog weinig beweging in de markt zit en de prijs, op hoogstens enkele (te) korte oplevingen na, is blijven steken op matige niveaus.

Enige hoop op betere prijzen is er wel: de recente hitte zou lagere producties op kunnen leveren over een ruime maand. Kanttekening daarbij dan weer: de producties zijn dan alweer lager en dus tikt een hogere prijs weer minder aan op het jaartotaal.


Klik hier voor een vergroting

Ondergemiddeld
Een blik op het Europese marktcijfers leert dat dat jaartotaal voorlopig over de hele linie afstevent op een ondergemiddelde prijs. In juli kwam het gemiddelde uit op 67 eurocent voor een kilo tomaten, 4 eurocent minder dan het vijfjarig gemiddelde en 19 eurocent onder de gemiddelde prijs voor 2019. Destijds viel het voorjaar tegen, maar nam de prijs vanaf mei toe met bovengemiddelde prijsniveaus, ook in de zomer.


Klik hier voor een vergroting

Spanje
Geen van de landen waarvoor de Europese Commissie cijfers verzamelt, ontkomt écht aan de malaise. In Spanje dook, net als over de hele Europese linie, de prijs in juli onder het vijfjarig gemiddelde. 59 eurocent leverde gemiddelde een kilo tomaten op, ten opzichte van 63 eurocent gemiddeld genomen over de afgelopen vijf jaar.


Klik hier voor een vergroting

Nederland
In Nederland, kijkend naar de grafieken het land met de kleinste marges, is de prijs in juli net boven het vijfjarig gemiddelde uitgekomen, met 2 eurocent om precies te zijn. Mocht die tendens doorzetten, dan is enig herstel in september nog wel te verwachten. Het hitte-effect kan daaraan bijdragen, net als jaarlijks dalende tomatenproducties in Spanje.


Klik hier voor een vergroting

Italië
In Italië dook de gemiddelde prijs in mei al onder het vijfjarig gemiddelde en dat is sindsdien zo gebleven. Het gat ten opzichte van de groene lijn is 13 eurocent.


Klik hier voor een vergroting

Frankrijk
Frankrijk tenslotte is het enige land waar het gemiddelde voor 2020 al sinds dit voorjaar boven het vijfjarig gemiddelde ligt. Voor juli lieten de telers 1,04 euro noteren tegenover 99 eurocent in het vijfjarig gemiddelde.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven