Aytekin introduceert PolyClima kasconcept

Zeven hectare kas met koeling in Qatar

Tegenwoordig is er veel vraag naar kassen met koelsystemen omdat met deze kassen jaarrond geproduceerd kan worden. Vooral in landen met lage energiekosten, hoge temperaturen in de zomer en relatief hoge tomatenprijzen is de vraag naar kassen met dit systeem groot.

De in Turkije gevestigde kassenbouwer Aytekin heeft zich daarom verdiept in de mogelijkheden om met hun nieuwe 'PolyClima' kasontwerp in deze omstandigheden een winstgevend en op maat gemaakt teeltklimaat te ontwikkelen.


Tomaten die geteeld worden in de Polyclima-kas van Aytekin 

Jaarronde productie                                                                        Om zeker te zijn van een ontwerp waarbij het hele jaar door hoogwaardige gewassen kunnen worden geteeld, zelfs tijdens warme en vochtige zomermaanden, begon Aytekin met een nieuw project bestaande uit een 5000 m2 grote R&D-kasfaciliteit.

Ze besloten het prototype te vestigen in Mersin, Turkije, naast een van hun lokale productiefabrieken waar ze kasonderdelen produceren. "In Mersin is het in de zomermaanden 42 graden Celsius met een gemiddelde luchtvochtigheid van 65% overdag", aldus Bülent Aytekin, CEO van de Aytekin Group. "Hoewel het niet zo heet is als in de woestijn, dachten we dat de waarde van de luchtvochtigheid een goede kans zou bieden om onze theorie en technologieën te testen en te valideren."

Productie en ROI
Aytekin legt uit dat het 4 jaar duurde om te werken aan het nieuwe kasontwerp en het koelsysteem. "We zijn in 2014 begonnen met de R&D van het PolyClima-project. We hebben ons gericht op het creëren van een nieuw kasontwerp met speciale luchtbehandelingssystemen om het binnenklimaat te koelen en te beheersen.

We vroegen ons af of alleen koelen genoeg is om planten te laten groeien. Reageren de planten op dezelfde manier, ook al is het in een geconditioneerd klimaat? Wat is de hoeveelheid koeling die de plant nodig heeft om gezond te blijven, efficiënt te groeien en de hoogste kwaliteit en productie te bereiken? Hoeveel vochtigheidsregeling laat het systeem toe? Kunnen we een veelzijdig ontwerp maken dat nuttiger is dan alleen maar koeling? En wat is de beste manier om met alle beschikbare systemen het energieverbruik op het laagste niveau te houden, de laagste investeringskosten te realiseren en het snelste rendement op de investering te behalen?


De luchtbehandelings- en verwarmingssystemen van het Polyclima-systeem van Aytekin.

Nadat ze zich vier jaar op onderzoek en ontwikkeling hebben gericht, heeft het PolyClima R&D team van Aytekin veel nieuwe inzichten en informatie opgedaan over de nieuwe en geavanceerde teeltmethoden. "We dachten dat als we in dit klimaat succesvol en gezond tomaten konden telen, dit een opmerkelijke ervaring en een basis van informatie zou opleveren. We hebben de eerste 4 jaar intensief gewerkt en geleerd van onze ervaringen. Tijdens dit proces hebben we landbouwkundige ingenieurs opgeleid om het systeem en de plantengroei onder controle te houden."

Project van 7 hectare in Qatar
Na 4 jaar onderzoek en ontwikkeling heeft de Aytekin Group met succes het eerste 7 hectare grote commerciële Polyclima-kasproject in Qatar gelanceerd. "Dit land heeft één van de warmste klimaten ter wereld, de temperatuur kan oplopen tot 52 graden Celsius. In 2020 hebben we onze eerste aanplant in het turnkey project uitgevoerd. Het beheer van de kas wordt uitgevoerd met de hulp van 5 van onze eigen landbouwingenieurs."


De luchtbehandelingskamer van de Polyclima-kasconstructie

Tot nu toe is de hoogste buitentemperatuur in Qatar 46 graden Celsius geweest. Volgens Aytekin wordt het binnenklimaat in de Polyclima perfect beheerst. "We zijn in staat om de temperatuur in onze kas overdag op 22 graden Celsius te houden en de luchtvochtigheid stabiel te regelen, terwijl de waarde rond de 70% blijft. We gebruiken het koelsysteem en de andere aanvullende klimaatbeheersingssystemen nog niet op volle capaciteit. De planten zijn gezond en de productieresultaten zijn veelbelovend.


De accountmanager van Ridder, Rob Veenstra hielp AYS Proje met de kennis en technische ondersteuning van het Ridder MultiMa-klimaatbeheersingssysteem van de Polyclima-kas.

Aytekin zei dat de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de gezondheid van de planten en de productiviteit perfect in evenwicht met elkaar zijn. "We hebben gezien dat onze productiviteit onze verwachtingen zal overtreffen. Dit is ook te danken aan de klimaatbeheersingsoplossingen die Ridder voor ons Polyclima systeem heeft geleverd. Zij hebben hun ervaring en inzichten voor dit soort teeltmethoden met ons gedeeld."

Turnkey oplossing voor investeerder
Aytekin legt uit dat de R&D kas in Mersin veel nieuwe inzichten heeft gebracht met betrekking tot het optimaliseren van de plantengroei in barre omstandigheden. Toch werd ook de investering en de ROI onder de aandacht gebracht.

"Onze eigen landbouwingenieurs hebben hun ontwikkelingen en onderzoek voortgezet in onze R&D Polyclima-kas in Mersin. Dit jaar hebben ze paprika's geplant, waarvoor de koeling, vochtregulering, gezondheid van de plant, energieverbruik, productkwaliteit en productiviteit onze prioriteit zijn geweest als het gaat om statistische gegevens. De gezondheid van de plant en de productiviteit zijn tot nu toe vrij succesvol geweest.

Maar ook de balans van de investeringskosten zijn zeer belangrijk. Want we verkopen en richten niet alleen Polyclima-kassen op, maar willen ook tenminste 2 jaar lang de verantwoordelijkheid nemen voor het productiemanagement, de advisering en de opleiding van het personeel. Wij geloven dat het bijdragen aan een project op deze manier van vitaal belang is voor het succes van de investeerder, en wij delen het vermogen om bij elke stap de verantwoordelijkheid te nemen voor het succes van de investeerder."

Voor meer informatie:
Aytekin - AYS Proje
www.aysproje.com
www.aytekinsera.com
baytekin@aytekinsera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven