Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aanmelden kan van 1 t/m 28 juli 2020

Publicatie aanmeldeisen wietproef overheid geeft aspirantwiettelers duidelijkheid

Ondernemers met wietteeltaspiraties kunnen zich vanaf 1 juli 2020 melden en een aanvraag indienen bij de overheid. Die datum stond al even, maar lang bleef het stil waardoor her en der twijfel rees. Nu het bericht gisteren op de officiële overheidskanalen is verschenen, is de verwachting dat hiermee, na een periode van stilte en uitstel, er weer schot in de zaak komt.

De voorbereidende fase van het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen gaat straks van start en de wet- en regelgeving die is opgesteld gaat dan ook in.

Aanmelden kan tot en met 28 juli, al heeft het er alle schijn van dat menig ondernemer ondertussen nog wel op zoek is naar een geschikte teeltlocatie. Niet alle burgemeesters/omwonenden staan hierom te springen.

Aspirant telers wordt gevraagd o.a. een plattegrond van iedere (beoogde) teeltlocatie te delen, net als een teeltplan, een bedrijfsplan en een beveiligingsplan.

Tien gemeenten
Tien gemeenten doen mee aan het experiment: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. In de tien deelnemende gemeenten zijn 79 coffeeshops te vinden, goed voor 14% van het Nederlandse totaal. 

Sinds gisteren kunnen telers alvast zien aan welke eisen zij moeten gaan voldoen en hoe ze een aanvraag kunnen indienen. Zo kunnen de geïnteresseerde telers zich op tijd voorbereiden, melden de ministers Van Rijn (Medische Zorg en Sport) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Selectieprocedure
Naar verwachting zal het selectieproces van de maximaal tien telers waarschijnlijk een half jaar in beslag nemen. Zo zijn aan sommige stappen, zoals Bibob-onderzoek (toets op grond van Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), wettelijke termijnen verbonden.

Het streven is om eind 2020 telers aan te wijzen, maar dat is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen. Onder meer op basis van hun ondernemingsplannen kan dan ook de startdatum worden vastgesteld voor de volgende fase van het wietexperiment: de verkoop van hun producten in de gesloten coffeeshopketen.

Gewasbescherming
Voor de hennepteelt is verder advies uitgebracht door het RIVM over de mogelijkheden om tijdens het wietexperiment gewasbeschermingsmiddelen toe te passen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers van hennep. Omdat deze middelen in Nederland nog niet zijn toegelaten voor hennepteelt voor recreatief gebruik wordt momenteel overlegd met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) of en hoe proefontheffingen voor een aantal van deze middelen te realiseren zijn voor het experiment.