Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

agro-expert Massimo Pavan ziet het somber in:

"Het telen van tomaten betekent tegenwoordig dat je geld verliest”

Mei is een cruciale maand voor de afzet van tomaten. Inmiddels is het de laatste week van maand. Massimo Pavan, een expert op het gebied van de Europese agribusiness, analyseert de huidige marktsituatie vanuit Italiaans oogpunt.

"De trend in het algemeen, gebaseerd op de verschillende berichten die ik ontvang," steekt Pavan van wal, "laat zien dat het steeds ingewikkelder wordt om tomaten te telen. De kosten nemen steeds meer toe als gevolg van nieuwe ziekten en Tuta absoluta, de tomaatmineermot, die bij hoge temperaturen de productie vernietigt, wat leidt tot een vrij lage opbrengst.

Waren de productiekosten van cherrytomaten tot enkele jaren geleden nog ongeveer 1,00-1,20 euro per kg, nu is dat ongeveer 1,40-1,50 euro. Men beseft dat geen enkele markt vandaag de dag deze gemiddelde prijzen kan compenseren. Dus ik zie de tomaat als een verloren product op de lange termijn," zegt Pavan enigszins pessimistisch.


Massimo Pavan

Alarmerende situatie
"Het betekent gewoon dat de gemiddelde teler zich vergist in de cijfers. Hij denkt dat hij geld verdient omdat hij de tomaat voor 1,20 euro verkoopt, maar hij realiseert zich niet dat hij in plaats daarvan 20/30 eurocent per kilo verliest. De productieprijzen voor tomaat zijn de weken ingestort (dat lieten ook de grafieken al zien) en de prijs van de cherry varieert van 30 tot 70 eurocent voor de beste kwaliteit.

Natuurlijk hebben buitenlandse landen hun deuren voor ons gesloten, aangezien hun tomatenseizoen in maart is begonnen en we een nogal zware binnenlandse markt overhouden, omdat er naast Sicilië ook andere mediterrane geografische gebieden op de markt zijn gekomen."

"Het is niet eenvoudig om consumententrends aan te geven, ook omdat alleen het ontbrekende product wordt gezocht, en er soms te veel wordt betaald. Ik denk soms aan de pruimtomaat die, wanneer er tekort is, zelfs 3,00 euro per kg opbrengt en je kunt nooit aan alle vraag voldoen, terwijl andere keren met hetzelfde product niet eens de minimumprijs oplevert, omdat er geen vraag is."

Buitenlandse concurrentie
"De invloed van de buitenlandse concurrentie is voor ons doorslaggevend op de Europese markten, de concurrenten die erin slagen het product tegen de laagste prijs aan te bieden, prevaleren. De helft van onze productiekosten in Italië zijn toe te schrijven aan arbeid. Gezien het feit dat de productie in sommige gebieden van het Middellandse Zeegebied kan rekenen op goedkope arbeidskrachten, is het gemakkelijk te begrijpen dat deze landen bevoordeeld zijn. We hebben het natuurlijk vooral over Noord-Afrika."

Betere promotie van het Siciliaanse product
"De maatregelen die nodig zijn om het Siciliaanse product zichtbaarder te maken gaan uit van een wenselijke sponsoring door de Siciliaanse regio, die een overkoepelend merk voor in Sicilië geteelde groenten en fruit zou moeten creëren. Op deze manier, met reclame op hoog internationaal niveau, en niet alleen op de gebruikelijke beurzen, zou de hele Siciliaanse productie er baat bij hebben."

Revival van het plastic
"De manier van verpakken is voortdurend in ontwikkeling en in dit opzicht kan ik zeggen dat wij tot voor het coronavirus het Greta Thunberg-effect volgden: groenere verpakkingskeuzes, minder plastic, meer losse verpakkingen, volledig recycleerbaar. Sinds maart lijkt het er echter op dat dit alles op de lange baan is geschoven en dat we, juist om hygiënische redenen in verband met Covid-19, zijn teruggekeerd naar plastic en verpakkingen die zo goed mogelijk gesloten zijn. In mijn hart hoop ik dat we, waar mogelijk, terugkeren naar het elimineren van plastic, want tot nu toe zijn we niet in staat geweest om wereldwijd afval te beheren. Hoe minder afval we produceren, hoe minder we zullen moeten beheren."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven