Italië duikt er juist onder

Nederlandse tomatenprijs kruipt iets weg van laag gemiddelde 2019

Tholen - De horeca is nog steeds gesloten en daarmee blijft de afzet moeizaam. Maar los van deze uitzonderlijke coronasituatie ontwikkelt de Europese tomatenmarkt zich volgens de bekende patronen. Dat betekent dus verder dalende gemiddelde tomatenprijzen en stijgende volumes.

Nu het mei is, is de echt scherpe daling ingezet die traditioneel in april begint. Op basis van in het tomatendashboard door de Europese Commissie weer bij elkaar verzamelde afzetcijfers, valt op te maken dat de gemiddelde prijs t/m 14 mei 2020 nog uitkomt op 76 eurocent per kilo, nog net boven het vijfjarig gemiddelde van 74 eurocent. 

Het complete Europese beeld op basis van door de Europese Commissie verzamelde cijfers. Klik hier voor vergroting in het totale rapport

Nederland doet beter dan 2019, Italië inmiddels slechter
Sinds februari lag het gemiddelde voor 2020 boven het gemiddelde over 2019 en werd in april, het gevolg van een hamstergolf, zelfs flink afstand genomen van die 2019-lijn. Nu de traditionele daling echter is ingezet, nivelleert het verschil tussen de gemiddelden in 2019 en 2020 en liggen beide lijnen praktisch gelijk. 


Klik hier voor een vergroting.

Dat beeld zie je zowel in Nederland, Spanje, Italië als in Frankrijk (de landen waarover de Europese Commissie grafieken bijhoudt) ontstaan. Wel springen hier Nederland en Italië eruit. In Nederland omdat de gemiddelde prijs voor 2020 iets verder van het gemiddelde in 2019 wegkruipt na nagenoeg gelijklopende gemiddelde prijsniveaus in april, terwijl in Italië de gemiddelde prijzen voor 2020 inmiddels lager liggen dan in 2019. 


Klik hier voor een vergroting.

Gemiddelde prijs cherrytomaat begin mei op niveau 2019
Kijkend naar de segmenten, waarin ook cijfers uit andere landen dan de hierboven genoemde vier worden aangehaald, is vrijwel overal een prijsdaling te zien ten opzichte van eerder dit voorjaar. 

In Nederland ligt de gemiddelde prijs voor cherrytomaten precies gelijk in week 19 met 2019, 60 eurocent per kilo. Destijds begon vanaf juni de prijs iets op te lopen.

Spanje doet het hier met 64 eurocent net iets beter, terwijl in Italië en Frankrijk aanzienlijk meer wordt betaald voor cherrytomaten (onduidelijk is hier precies welke rassen/soorten/klassen precies) met gemiddelde prijzen in week 19 van 2,86 euro (Frankrijk) en tussen de 2,20 en 2,64 euro (Italië). Gemiddeld over de hele linie in Europa komt men uit op 1,41 euro per kilo, waar dat in week 19 in 2019 nog 1,60 euro was. 

Trostomaat naar junidip? 
De gemiddelde prijzen voor trostomaten liggen overal lager. Nederland komt ook hier uit op precies dezelfde prijs in week 19 als in 2019: 43 eurocent per kilo. Vanaf dat moment duurde het in 2019 tot halverwege juli voordat de prijs weer echt begon op te lopen.

Ook het Europese gemiddelde (72 eurocent) ligt precies gelijk met het gemiddelde in week 19 2019. Alleen in Spanje ligt het gemiddelde lager met 41 eurocent, terwijl hier in week 18 zelfs 33 eurocent per kilo trostomaten werd genoteerd. 

Ook ronde tomaat komt lager uit
Voor de ronde tomaten ontbreekt het aan cijfers over Nederland. Het is hier ook niet het grootste segment. Wel heeft de Europese Commissie hier cijfers over België, al zijn die cijfers in vergelijking met 2019 niet bijster positief. 40 eurocent per kilo werd er genoteerd voor week 19 bij de veilingen binnen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, waar dat over week 18-19 gemiddeld voor 2019 nog 60 eurocent was.

Over de hele Europese linie ligt het prijsgemiddelde voor 2020 met 79 eurocent 8 eurocent lager dan in 2019. 


Klik hier voor vergroting in het totale rapport

Marokko
Naast de grote Europese spelers is inmiddels ook Marokko een tomatenspeler om rekening mee te houden. Ook over de tomatenimport uit het Noord-Afrikaanse land verzamelt de Europe Commissie cijfers. Waar wij eerder al viel te concluderen dat de import uit Marokko eerder begon af te nemen dan gewoonlijk, valt nu ook op dat al in halverwege mei (t/m 14 mei) het tonnage onder de 10.000 ton komt waar dat gewoonlijk pas in juni het geval was. 

De langste dag
Kijkend naar de afgelopen week en ook de komende week ligt het in lijn der verwachting dat de producties verder zullen toenemen. De langste dag moet nog komen. Naar de exacte prijsontwikkelingen blijft het gissen, maar zonder onverwachte corona-ontwikkelingen zullen ook de prijzen eerder nog iets verder dalen dan stijgen, al zal normaal gesproken vanaf juni de lijn opwaarts gaan. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven