paprikatelers krijgen er 7 ha kas bij

Grond erbij, nóg een stuk kas erbij voor De Tuindershoek

Tholen - Om de hoek bij hun kassen die momenteel vol gele paprika's staan, wordt voor De Tuindershoek in de Koekoekspolder in IJsselmuiden gebouwd aan nog eens zeven hectare kas om straks rode paprika's in te gaan telen. Gestart werd met 3,5 hectare, maar toen vlak voor aanvang van de bouw ook het tweede stuk land alsnog werd verworven, kon fase twee er direct achteraan, goed voor 7 hectare in totaal. 


Foto: LinkedIn Ron van Luijk. Voor meer bouwupdates, kijk ook op Facebook bij De Tuindershoek.

Reden voor de bouw is dat de volgende generatie Kaashoek interesse heeft in overname van het bedrijf. Op het huidige bedrijf van zeven hectare kan dat ook, maar met meer schaalgrootte is het makkelijker om de zoons van telers André en Paul ook in het bedrijf op te nemen.

Vrijgekomen grond 
Aanvankelijk was het originele bouwplan al om zeven hectare kas te bouwen. Alle installaties waren daarop ontworpen en voorbereid, vertelt Ron van Luijk, projectleider namens van AAB. "Het aangrenzende perceel van nog eens 3,5 hectare was eerder niet te koop", vult André aan. "Maar omdat die grond dus vlak voor aanvang van de bouw vrij kwam, kunnen we het project nu in één jaar realiseren."

Gangbare technieken
De kas krijgt een hogere poothoogte, wordt opgetrokken uit wit gecoat staal en krijgt een slip-in scherminstallatie. Het zijn inmiddels gangbare technieken, in vergelijking met de 'oude kas' uit 2004 echter wel nieuw. In dat jaar werd namelijk voor André en Paul vanuit Moerkapelle en Waddinxveen naar de Koekoekspolder in IJsselmuiden verhuisd. 

Biomassa en groene CO2
Het 'meest opmerkelijke' van het nieuwbouwproject wordt dat de nieuwe kas volledig van warmte wordt voorzien door de naastgelegen Bio KKP-houtstookinstallatie. "Vanaf deze installatie zijn leidingen aangelegd welke zullen worden aangesloten op een warmtewisselaar", legt Ron uit. "Er komt lokaal geen eigen warmte-opwekking." André vult aan. "Er komt dus geen gasaansluiting. En verder gebruiken we groene CO2."

In de toekomst komt er in de Koekoekspolder ook een ringleiding. "Daarmee kunnen we dan ook onze kas verwarmen met aardwarmte", weet André. 

Rode paprika's
Maar eerst maar eens de kas afbouwen. Daarmee is men volop bezig, zoals ook in een dronefilmpje bij De Stentor te zien is. De staalconstructie staat voor tweederde overeind. In november is de planning dat de planten voor een eerste teelt van rode paprika's gezaaid kunnen worden. "Dit om, naast de gele paprika's, ook een beetje spreiding te hebben," besluit André.

Voor meer informatie:
De Tuindershoek
www.tuindershoek.nl 
info@tuindershoek.nl  


AAB
www.aabnl.nl

Ron van Luijk
r.vanluijk@aabnl.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven