Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erdem Varer van Plant Factory dat teeltcontainers introduceerde in Turkije

"Als de zaden ons enige probleem zijn, zitten we op het juiste spoor"

"Je kunt zeggen dat we niet zomaar een agrarisch bedrijf zijn, maar een technisch bedrijf en we wilden een sterk statement maken aan de ontwikkelingskant. Al onze teeltsystemen worden aangestuurd door onze eigengebouwde cloudsoftware. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van onze eigen middelen, doseer- en klimaatcontroles om er zeker van te zijn dat de resultaten correct zijn en stevig staan.

We wilden niet alleen de installatiekosten verminderen door onze eigen systemen te creëren, we hebben ook de algemene kosten verlaagd. We willen onze oplossingen delen met derden en een effectieve manier van werken introduceren in de sector", zegt Erdem Varer, Managing Partner bij Plant Factory. Het bedrijf bouwde zijn eerste R&D container in 2017 en is nu bezig met een grotere versie om de productiviteit te verhogen. 

Milieuvriendelijk
Het team van zes kijkt ook naar het reduceren van elektriciteitskosten door het inbouwen van batterijen in het systeem. Varer: "De elektriciteitskosten kunnen gereduceerd worden door het bouwen van onze eigen batterijen, die we kunnen opladen als de stroom goedkoper is en inzetten als het nodig is kosteneffectief te opereren. De tijd zal het leren."

Het bedrijf probeert zoveel mogelijk biologisch afbreekbare verpakkingen te gebruiken om zo weinig mogelijk impact te hebben. Halil Beşkardeşler, de CEO van Plant Factory: "Als we overstappen op duurzame verpakking, is er een disbalans in de kosten met de productprijs. Daarom proberen we een balans te vinden in het hele productieproces. Qua distributie zullen we elektrische fietsen gebruiken om thuis te leveren, bijvoorbeeld."


Plant Factory team

Nieuwe faciliteit
Plant Factory bouwde zijn eerste R&D container in 2017 en nu bouwt het bedrijf een grotere faciliteit. Deze zal beginnen met de eerste testproductie in juni van dit jaar en produceert ongeveer 4000 kilo basilicum en sla per jaar, omdat ze een grotere vraag zien. De producten zullen direct worden verkocht aan restaurants en consumenten online. "We hebben deze specifieke producten gekozen omdat er een grote vraag is, ze worden veel gebruikt in de Turkse keuken", zegt Beşkardeşler. "De potentie is groot in grotere stedelijke gebieden als Ankara en Istanbul. Als we massaproductie gaan draaien, kunnen we onze kosten verlagen en de middenklasse van de maatschappij aanspreken", zegt Varer. "We hebben voor nu genoeg zaad tot september. Als het zaad ons enige probleem is, zitten we op het juiste spoor", lacht hij. 


Plant Factory groeisystemen in de keukenacademie

De maatschappij reageert
Er zijn gemengde reacties op de indoor farm in Istanbul. "Het is iets wat ze niet echt nodig hebben op dit moment, maar de trends voorspellen gezond voedsel met een hoge kwaliteit. We hebben een voordeel hier, omdat we aan deze vraag kunnen voldoen. Daarnaast krijgen we een hoop e-mails van mensen hoe ze zelf teeltsystemen voor groenten kunnen bouwen", zegt Varer.

Er is een kleine verscheidenheid aan geïmporteerde sla beschikbaar in Turkije. Het bedrijf biedt een 'keukenacademie' in hun R&D faciliteit, waar bladgroenten worden geteeld en getest. "Sla is erg duur en van slechte kwaliteit, daarom willen chefs uit Istanbul graag gebruikmaken van de onze, zo gauw het goed getest is en groeit in ons bedrijf. We kunnen jaarrond hetzelfde product leveren met dezelfde kwaliteit, voor een aangepaste prijs", zegt Varer.

Een groot deel van de maatschappij moet het 'eerst zien en dan geloven'. "Ze begrijpen de efficiëntie van CEA niet en blijven bij hun 'veel te dure groente' standpunt."


Vers geoogste sla

Kansen
25% van de Turkse samenleving werkt in de agrarische sector. De sector mist hightech kassen die een reactie kunnen zijn op het veranderende klimaat. Beşkardeşler: "We zijn aan het werken aan educatieve video's over binnen telen, zodat de maatschappij kan wennen aan CEA telen. Als het wordt verspreid, denken we dat urban farming groot kan worden in Turkije. Daarnaast zullen we workshops aanbieden waar mensen kunnen helpen oogsten zodat ze het hele groeiproces kunnen meemaken."

Uiteindelijk zal de boodschap worden verspreid en Plant Factory zal deelnemen aan festivals zodat mensen de producten kunnen proeven. "Vorige zomer namen we deel aan een biologisch festival en kregen een hoop positieve aandacht. We moeten de boodschap zoveel mogelijk verspreiden, omdat we een van de eerste indoor farms in Turkije zijn en mensen moeten goed begrijpen wat we doen." Het bedrijf is geïntroduceerd aan de farmaceutische industrie waar een goed voorstel vandaan kwam. Ze zijn gevraagd planten te leveren die worden gebruikt om olie en andere ingrediënten uit te halen.

Voor meer informatie:
Plant Factory
Halil Beşkardeşler, CEO
halil@plantfactory.company 
Erdem Varer, Managing Partner
erdem@plantfactory.company 
www.plantfactory.company 

Publicatiedatum: