Radijskassen maken plaats voor woningbouw

Tholen - Jarenlang werd er radijs geteeld in de kassen op de foto, maar de komende weken wordt 23.000 vierkante meter kas gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Het gaat om twee locaties van Zwinbrothers, waar Piet Zwinkels samen met zijn broers radijs teelde in Monster. "Het doet altijd pijn af te zien breken wat je ooit zelf hebt laten bouwen en waar je zoveel stappen hebt staan", vertelt Piet.

 
Bladzijde
Piet stopte met telen op 1 januari 2018 in de kas die in 2008 al aan de gemeente werd verkocht. Na 1 januari 2018 werd de kas nog 1,5 jaar door de Gemeente Westland verhuurd aan verschillende telers. Maar nu is toch echt het moment van de sloop daar, al duurde dat aan een zijweg van de Haagweg nog dik twaalf jaar na verkoop van de grond met kassen aan de gemeente. In totaal maakt langs de Haagweg naar schatting van Piet zo'n 30 à 40 hectare kas plaats voor woningbouw. 

"Ik ben destijds volledig betrokken geweest bij de bouw van deze kassen van in totaal 2,3 hectare hier langs de Haagweg, twee keer keer net iets meer dan één hectare. Het is nu net alsof je een bladzijde omslaat, een hoofdstuk hebt uitgelezen. Je overdenkt even alles. Zo weet ik nog dat we van zeven meter diep zandgrond naar boven hebben gehaald om goed radijs te kunnen telen."

Kale vlakte
Maar het leven gaat door. "In twee kassen aan de duinkant langs de Haagweg teelt een teler nu allerlei bladgewassen in de kassen waar wij ooit radijs teelden en de locatie aan de Madeweg wordt nu vernieuwd door een teler om ook radijs in te gaan telen."

Piet zelf teelt inmiddels wel weer radijs (en verkoopt zonnepanelen), maar dat doet hij niet meer in eigen kas, maar in Oostenrijk, zo vertelde hij eerder dit jaar trots. 20 januari was op een hoogvlakte nabij hoofdstad Wenen de eerste oogst van bio-radijs. Hij pendelt nu heen en weer vanuit Monster.

"Ons woonhuis, naast de kassen die nu gesloopt worden, kan blijven staan. Eerst wordt het een grote, kale vlakte, maar in het nieuw te ontwikkelen woongebied vol luxe huizen woon ik straks prima. Al zal de bouw nog wel even op zich laten wachten, denk ik."

Voor meer informatie:
Piet Zwinkels
06 546 737 63
piet@zwinpack.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven