Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HortiPro demoproef komkommer:

"Bio-zwavel en biologische middelencombinatie bieden perspectief bij meeldauwbestrijding"

Tholen – Het is een witte plaaggeest voor komkommertelers: meeldauw. De afgelopen tijd werden er in het World Horti Center proeven gedaan om de effectieve werking van verschillende combinaties van producten te testen op het doden van meeldauw in een komkommergewas.

Ook hier was ‘de cameraploeg’ van HortiPro present met diverse video-updates tot gevolg. En nu dus een eindconclusie, waarin de werking van de biologische zwavel FG120 positief opvalt net als een combinatie van biologische middelen. “Al lagen de resultaten in de verschillende proeven niet heel ver uit elkaar", deelt Eric Kerklaan.

Bio-zwavel
De belangrijkste waarnemingen in de proef, die eind februari werd geplant, was dat de biologische zwavel FG120 het prima doet in komkommer, aldus Eric. “Het middel doodt de meeldauw, zowel preventief als wanneer het middel curatief wordt ingezet. Wel is residuvorming op het blad een nadeel, al vonden wij geen residu op de vruchten, dus dat is positief.”

Om het nadeel van de residuvorming met de biologische zwavel te niet te doen, bleek toevoeging van Armurox goed van pas te komen. “Deze organische silicium peptide gecombineerd met FG120 geeft een vermindering van het bladresidu. Bovendien zorgt het voor steviger blad, een bijkomend voordeel.”

Drie-eenheid
Ook een combinatie van drie middelen wil Eric eruit lichten. “De combinatie AQ10 + H-pro 28 (de code voor een nog niet commerciële biostimulant) + Helioterpen Film  is de biologische oplossing tegen het meeldauwprobleem in komkommer. Het biedt weer perspectief om een ziekte als meeldauw vanaf het begin met biologisch middelen aan te pakken. Wanneer dit niet het gewenste resultaat geeft heeft de teler altijd nog een chemische variant achter de hand.”

In de figuur hieronder is terug te zien dat de de biologische zwavel, FG120 (in het rood), en de biologische combinatie van AQ10 + H-pro 28 + Helioterpen Film (in het geel) het erg goed doen op meeldauw in komkommer.

Figuur 1: Effectieve werking van de verschillende combinaties van producten.

Contactmiddel heeft baat bij hulpstof
Een belangrijk aandachtspunt bij het toedienen van biologische middelen is wel de spuittechniek, geeft Eric nog wel mee. “Let erop dat biologische middelen vaak contactmiddelen zijn en hierbij is het toevoegen van een hulpstof/uitvloeier zeer belangrijk. Ook in deze proef is, net als in de paprikaproef dit voorjaar, weer gebleken dat het toevoegen van Heliosol en Helioterpen Film een positief effect had op het resultaat.”

Voor alle video-updates uit de afgelopen weken, klik hier

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com

Eric Kerklaan
eric@hortipro.com