Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HortiPro demoproeven bestrijding Turkse mot in paprika

"Sneller herstel dankzij inzet hulpstof"

Tholen - Daar zit je dan als ontwikkelaar en distributeur van biologische gewasbeschermingsmiddelen met je demoproeven die deze maand aan glasgroententelers gedemonstreerd moesten gaan. De jaarlijkse gewasbeschermingsdagen in het World Horti Center in Naaldwijk gaan namelijk niet door. En voor telers geldt toch: eerst zien, dan geloven. 

HortiPro laat zich echter niet voor één gat vangen en dus togen Eric Kerklaan en Sam Overweg gewapend met camera naar Naaldwijk. In een viertal updates zijn op die manier demoproeven met Lepinox® Plus in combinatie met Helioterpen®Film in paprika ter bestrijding van Turkse mot én een proef met bestrijding van echte meeldauw in komkommer te volgen. En daar kwamen naast tabellen, grafieken en veel beelden zelfs petrischaaltjes aan te pas.

Rupsen onder controle
Afgelopen week is door middel van een video de eindconclusie van de proef met Lepinox Plus - Helioterpen Film op de plaag Turkse Mot (Chrysodeixis chalcites) in de teelt van paprika bekend gemaakt. In deze proef werd gekeken of het toevoegen van Helioterpen Film aan Lepinox Plus leidt tot een langere werkingsduur van het B.t.-product Lepinox Plus.

"In deze proef is duidelijk naar voren gekomen dat Lepinox Plus  (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki strain EG 2348) een goede werking heeft op de rupsen van de Turkse Mot (Chrysodeixis chalcites). In alle objecten waarin Lepinox Plus is gespoten is de rupsenplaag onder controle na drie behandelingen", deelt Eric Kerklaan. 

De meet-en beoordelingscijfers bewijzen niet dat de toevoeging met Helioterpen Film heeft geleid tot grote verschillen.


Figuur 1: Cijfers populatie ontwikkeling rupsen

Wel is in de proef visueel een duidelijk verschil zichtbaar tussen de objecten behandeld met Lepinox Plus en de combinatie met Lepinox Plus en Helioterpen Film. "In de objecten die gespoten zijn met Lepinox Plus en Helioterpen Film is duidelijk te zien dat het gewas sneller hersteld, er geen vruchtschade waar te nemen is en dat het gewas zijn volume behoudt zodat de groei niet veel inlevert", aldus Eric.

Figuur 2: Visuele waarneming gewas

Tot slot kan volgens Eric geconcludeerd worden dat Helioterpen Film een belangrijke hulpstof is voor de versterking van B.t-producten en parasitaire schimmels, omdat het gewas en de gewasgroei centraal moet staan. "Als een plaag of ziekte toeslaat wil de teler snel herstel van zijn gewas. Daarom adviseren wij Helioterpen Film als hulpstof te gebruiken."

Voor alle video-updates uit de afgelopen weken, klik hier

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com

Eric Kerklaan
eric@hortipro.com