Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Hakkennes zag allerlei creatieve ideeën opkomen:

"Een paar weken geleden hadden we ons deze situatie niet voor kunnen stellen"

Door de coronauitbraak moesten Nederlandse restaurants en café's sluiten. Ondanks dat eten nog mag worden afgehaald of thuisgebracht, is de vraag naar vers gekweekte groenten, fruit en kruiden ingestort. En dat heeft ook effect op de Duurzame Kost City Farm, waar in Eindhoven op vijfhoog (bekijk hier een reportage uit betere tijden) volledig circulair op water wordt geteeld.

De Duurzame Kost City Farm is de grootste circulaire teeltfaciliteit in West-Europa. Er worden bladgroenten geteeld, aardbeien, en er wordt forel gekweekt in een aquaponic systeem. De kwekerij produceert 20.000 kilo sla per jaar, op een oppervlakte van 400 m2. 

Jos Hakkennes, eigenaar van Duurzame Kost

Innovatief denken
Met het instorten van de vraag, werd creatief denken gevraagd. Sommige distributeurs hebben een lokale 'minimarkt' opgezet om alle beschikbare producten te leveren, en in dit geval om hun producten te verkopen. Een klant van Duurzame Kost, het restaurant Phood wat ook in Eindhoven zit, heeft een Farm Box bedacht.

Jos Hakkennes, eigenaar van Duurzame Kost, vertelt: "Koks maken recepten samen met onze leveranciers, en wij mogen de ingrediënten die ze nodig hebben leveren. De Farm Box kun je bestellen in het Phood restaurant, en wordt óf bij je thuis geleverd, óf je kunt het ophalen. Vorige week zijn de eerste boxen geleverd in de buurt van Eindhoven.

Een tweede initiatief is een 'minimarkt' in Maarheze, ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Eindhoven. De markt dient als ophaalpunt voor klanten, waar ook de verse sla van Duurzame Kost wordt verkocht." 

Lokale steun
Hakkennes: "Twee weken terug hadden we een grote hoeveelheid verse sla die nog niet gebruikt kon worden voor de minimarkt of het Farm Box concept. Daarom hebben we via social media gepromoot dat mensen de sla op konden halen tegen een eerlijke prijs, zodat het niet weggegooid hoeft te worden.

We kregen veel support van mensen uit de buurt. Een paar weken geleden hadden we ons deze situatie echt niet voor kunnen stellen. Het is wel geweldig om te zien dat allerlei creatieve ideeën opkomen."

Jos en een medewerker bekijken de basilicum 

Productinnovatie
Duurzame Kost zoekt ook naar nieuwe producten. "Op het moment werken we aan de mogelijkheden van het telen van zilte groenten op zout water, in het aquaponicssysteem. We zien een grote groei in de vraag hiernaar van restaurants waar we aan leveren. Dus er is zeker een markt voor."

Aardbeien, bladsla en forel
Het grootste product van Duurzame Kost is sla, maar ze leveren ook jaarrond 4 kilo boerenkool aan een lokaal restaurant en ze kweken aardbeien als seizoensfruit voor lokale restaurants. De planten worden opgezet in februari, en dan duurt het even voor ze fruit dragen. "Deze aardbeien hebben wat meer tijd nodig dan normaal, omdat we gemixte verse producten aanbieden. In het eerste anderhalf jaar hebben we veel onderzoek gedaan naar gewassen en soorten die naast elkaar kunnen groeien."

Een vers geoogste salade met forel

"Onze aardbeien zijn niet zo groot, maar wel heel lekker. Omdat het een bijproduct van het seizoen is, vinden we het leuk om ze te leveren aan lokale restaurants", voegt Hakkennes toe.

En binnenkort start ook de levering van verse forel naar klanten - die leven in het water wat wordt gebruikt voor het kweken van de planten. "De forel wordt verkocht voor €3.95 per 300 gram. Wat wordt geproduceerd, wordt direct aan de klanten geleverd na de oogst. Omdat het kan."

Dagopvang
Duurzame Kost is ook een zorgboerderij, ze zorgen dagelijks voor mensen met verschillende beperkingen en sociale achtergronden. Er zijn ongeveer 12 mensen die op de kwekerij werken, maar de dagen zijn verspreid over de week. Deze sociale werkplaats is niet dicht, omdat het dagopvang is voor deze mensen. "De hygiënemaatregelen zijn nu strenger dan ooit, dus daar denken we wel over na als we mensen binnen laten", zegt Hakkennes. 

Voor meer informatie:
Duurzame Kost
Jos Hakkennes
jos@duurzamekost.nl 
www.duurzamekost.nl 

Publicatiedatum: