Teboza breidt tegen de markt in aspergeteelt uit

"Zachte winter en droge zomers zullen invloed hebben op de aspergeteelt"

Tholen - Bij Teboza staat het nieuwe, Hollandse aspergeseizoen weer in de startblokken. "Deze week starten we de oogst op uit de verwarmde kassen en vanaf maandag zijn de eerste asperges weer beschikbaar", vertelt directeur Will Teeuwen. Waar het areaal in Nederland dit jaar een dalende lijn vertoont, heeft het bedrijf uit het Limburgse Helden er juist voor gekozen om tegen de markt in uit te breiden.


Will en Trudie Teeuwen

"We verwachten een goed seizoen. De omstandigheden om de bedden te maken zijn in elk geval goed geweest. Vorig jaar was het daarvoor te droog en moesten we in november en december extra beregenen, maar dit jaar hebben we net genoeg regen gehad om de bedden gereed te maken en dat komt de kwaliteit ten goede", vertelt de teler. "De zachte winter die we gehad hebben, zal zeker zijn invloed hebben op de dikte van de asperges. Immers, hoe zachter het weer, hoe minder dik de asperges. Asperges hebben eigenlijk meer koude nodig, maar wat mij betreft krijgen we nu geen winters weer meer. Naast de zachte winter hebben ook de twee afgelopen droge zomers invloed op de productie, dus ik verwacht in totaliteit dat er minder volume beschikbaar zal zijn en dat zie ik ook in de landen om ons heen."

"Vanaf week 11/12 verwachten we weer dat onze asperges bij de Nederlandse retail liggen. Vorig jaar hadden we een mooi, vroeg seizoen. Dat is nu nog afwachten, maar de interesse vanuit de supermarkten is in ieder geval onverminderd groot. De hoofdmoot in Nederland, België en Duitsland blijven wel de witte asperges, maar je ziet wel jaarlijks meer interesse in de groene asperges. Met name de jongere consumenten pikken deze groente makkelijker op. Zo bereiken we een doelgroep die we voorheen met de witte asperges wellicht minder makkelijk bereikten. In de gesprekken met de supermarkten staan de groene asperges tegenwoordig standaard op de agenda."

Het Nederlandse asperge-areaal is volgens hem licht afgenomen. "Je hebt enkele oudere telers die hebben besloten te stoppen of in elk geval niet meer te investeren. Daarnaast zijn er enkele telers noodgedwongen gestopt omdat ze na het slechte jaar 2018 ook in 2019 niet genoeg lucht hebben gekregen om door te investeren. Hierdoor zal er de komende jaren naar verwachting minder volume beschikbaar komen."

Ondanks dat Teboza de keuze heeft gemaakt om stevig uit te breiden, zijn de uitdagingen volgens Will alleen maar groter geworden. "De kosten zijn toegenomen. Zo gaan de loonkosten dit jaar fors omhoog, terwijl het vinden van personeel al een grote uitdaging is. Al met al moet je steeds meer je best doen om hetzelfde uit de grond te krijgen. Het is daarom niet meer genoeg om alleen een goede aspergeteler te zijn. Er wordt steeds meer aanspraak op je ondernemerschap gemaakt. Daarnaast denk ik dat we als land- en tuinbouwsector nog beter moeten laten zien hoe goed we bezig zijn op duurzaamheidsgebied. Dat heeft de consument nu nog niet altijd op zijn netvlies. Als Teboza willen we hier in elk geval flink op gaan inzetten."

Teboza is als standhouder aanwezig op de Fruit Logistica. Hal 1.2 A-17 

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
Fax: +31 (0) 77 307 7398
w.teeuwen@teboza.nl 
www.teboza.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven