Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agriport heeft niet genoeg aardwarmte om te groeien

Tholen - De bodem in Noord-Holland Noord barst van de aardwarmte. Er is 2,5 keer meer warmte dan dat er momenteel vraag is, zo blijkt uit een energieverkenning door de provincie Noord-Holland. Goed nieuws voor telers, al valt er wel een kanttekening bij te plaatsen: juist onder glastuinbouwgebied Agriport blijft de aardwarmtepotentie achter. 

De provincie publiceerde vorige week een grootschalige verkenning met het oog op de energietransitie. Er is nog dertig jaar te gaan tot 2050, het grote Europese energiedoel. Het grootste deel van de energietransitie draait om warmte, goed voor 59% van de energievraag.


Hoe donkerder rood, hoe meer aardwarmtepotentie. Glastuinbouwgebied Agriport ligt boven en buiten het donkerrode vlak.

Groei Agriport
Telers die willen uitbreiden, mogen dus rekenen op voldoende aardwarmte. Maar, bij toekomstige uitbreiding van het glasareaal
in het glastuinbouwconcentratiegebied Agriport is aansluiting van het gebied op warmtenetten van andere bronnen nodig. Juist in een groot deel van de Wieringermeer, waarin Agriport ligt, is er een lagere geothermiepotentie.

Koppeling van nieuwe kassen aan warmtenetten uit bijvoorbeeld glastuinbouwgebied Het Grootslag in West-Friesland kan uitkomst bieden. In de bodem van Het Grootslag zit voldoende geothermiepotentie. 


Klik hier voor een vergroting van de huidige situatie (de rode stippen zijn aardwarmtedoubletten)

Verder kijken dan dertig jaar
In het lijvige rapport staat verder een reeks aan aanbevelingen. Een daarvan is ook dat, om geothermie als constante warmtebron in te kunnen zetten, er rekening gehouden moet worden met reserveringen voor nieuw te boren geothermieputten. Na dertig jaar is regeneratie van geothermieputten nodig. 

De totale geothermiepotentie in de ondergrond van Noord-Holland Noord wordt geschat op 90 Petajoule per jaar. Dit is 2,5 keer de totale warmtevraag van de regio, ware het niet dat de kans bestaat dat na 30 jaar de geothermieputten minder warmte kunnen gaan leveren. Met dit als gegeven blijft er een constante stroom van warmte uit de bodem mogelijk van 45 Petajoule per jaar. 

Bekijk hier het hele rapport.