Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Cuenen, Royal ZON Fruit & Vegetables:

“Ik hoef alleen mijn oren mee te nemen”

Met een liefde voor techniek kun je veel kanten op: machines installeren in heel Europa, de technische dienst aansturen maar ook het geluid voor punkband De Heideroosjes regelen. Op het cv van Richard Cuenen kom je dat allemaal tegen. Sinds 2012 werkt hij voor ZON Fruit & Vegetables als Hoofd Technische Dienst en als Ploegleider/Operator.

De start bij ZON herinnert Richard zich nog heel goed. “Ik was voorheen gewend om alleen of met een klein clubje mensen in heel Europa machines te plaatsen en productielijnen op te starten. Bij ZON liepen er opeens 80 medewerkers rond die aan het werk gezet moesten worden. Dat was voor mij een flinke omschakeling maar ik kreeg er gaandeweg steeds meer plezier in. Omdat ik in de wintermaanden ook steeds meer onderhoud aan het machinepark bij ZON deed, ben ik sinds 2018 naast Ploegleider ook Hoofd Technische Dienst en daar ben ik best trots op”, vertelt Richard.

Richard achter de mengtafel bij de soundcheck van Heideroosjes in het Ancienne Belgique. Foto: Kurt Wyns

Naast het werk bij ZON is Richard regelmatig in concertzalen te vinden. “Sinds 1990 ben ik geluidstechnicus van diverse bands. Dit is ontstaan toen ik vroeger als zanger van een band vaak vond dat het geluid wel wat beter kon en dat ben ik toen ook gaan doen. Sinds 2003 ben ik Front of House technicus van Heideroosjes en sinds zeven jaar ook van Best of Foo, een Foo Fighters tribute band. Ik weet precies hoe zij moeten klinken.”

Een betaalde hobby
In de beginjaren was Richard bijna ieder weekend op pad en soms ook door de week, nu is het meer een betaalde hobby geworden. “Je hebt toch ook een gezin met drie kinderen.” Naast de concertavonden zelf, geeft het ‘geluidstechnicus’-zijn weinig rompslomp. “Het is een klein wereldje waarin je een naam kunt opbouwen. Ze weten je op den duur wel te vinden.

Wanneer ze me inhuren voor een optreden, is het enige dat ik nog hoef te doen qua voorbereiding contact op nemen met de zaal of festival wat er ter beschikking is en het eventueel aan laten passen aan onze wensen. Die huren dan de juiste apparatuur en zorgen dat alles klaarstaat bij aankomst. In het begin had ik zelf apparatuur die ik verhuurde, maar daar ben ik mee gestopt. Het enige dat ik nu mee hoef te nemen, zijn mijn oren.”

Op de foto staat Richard achter de mengtafel bij de soundcheck van Heideroosjes in het Ancienne Belgique. “Een legendarische popzaal in Brussel. Ik ken geen betere zaal qua looks en akoestiek en het is dan ook helemaal geweldig als je als geluidstechnicus op zo’n bekende accommodatie mag werken.”

Reünietour
Heideroosjes waren afgelopen jaar met een reünietour bezig. In 2019 was het dertig jaar geleden dat Heideroosjes werden opgericht. Bandleden besloten twee clubshows te doen ter ere van dit jubileum maar zowel het concert in Melkweg te Amsterdam als de show in Ancienne Belgique waren zo snel uitverkocht dat zij tevens op enkele festivals in Nederland, België en Duitsland gingen spelen. Onder meer Paaspop, Jera On Air, Zwarte Cross en de Lokerse Feesten werden aangedaan.

“Het is gewoon heel leuk om te doen. Ik heb al van alles gedaan, van de kleinste cafés tot de grootste festivals, dus je komt overal en ontmoet veel artiesten. Sommige artiesten, bandleden van Foo Fighters, Motorhead, deep purple, Limp Bizkit zijn heel benaderbaar, maar sommige ook niet, zoals Metallica.”

Opvallende positie
Ook een leuke bijkomstigheid: voor het geluid is het nodig dat de geluidstechnicus in het midden van de zaal of het festivalterrein zit. “Daar is het beste geluidsbeeld. Als je ergens aan de zijkant zou staan dan kan het geluid heel anders zijn. Je zit dus min of meer op de beste plek en hebt altijd een mooi uitzicht op de band of artiest.”

Het nadeel van deze opvallende positie: concertgangers weten je meteen te traceren als ze niet tevreden zijn. “Als het niet goed klinkt, krijgt de geluidsman vaak de kritiek, echter je kunt een band die goed speelt wel béter laten klinken, maar een matig optreden kun je niet goed laten klinken. Hoe het publiek iets ontvangt, is trouwens ook heel verschillend. Soms ben ik na een matig optreden van sommige bands blij dat de schuiven weer dicht kunnen en dan hoor je van mensen uit het publiek dat ze het geweldig vonden. Dan denk ik wel eens: hoe kan dat nu?” besluit Richard.

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Royal ZON
www.royalzon.com
info@royalzon.com