Green Circle Farms

Canadese teler vestigt hoop op nanobubbels in strijd tegen wortelproblemen

Green Circle Farm exploiteert een glazen kas van drie hectare in Leamington Canada, waar ze komkommers en paprika’s telen. Eigenaar Isaac Friesen maakt deel uit van een generatie telers in het gebied waarvan het levensonderhoud van deze geoogste gewassen afhangt. Zoals de meeste telers zullen bevestigen, is het een vaak veeleisende baan en nog moeilijker als je niet over de juiste middelen beschikt.

Factoren zoals klimaatbeheersing, voedingsschema’s, integrale ziektebeheersing en waterkwaliteit zijn kritische succesfactoren om een goede productie te behalen. “Vorig jaar was een uitdagend jaar voor ons, en er waren een aantal dingen die we in deze kas moesten verbeteren om onze productieniveaus op te voeren,” meldt Friesen.

“Pythium is een probleem in deze faciliteit, vooral in de zomer. Ons normale regime is om ons irrigatiewater met ozon te behandelen en gedurende het seizoen vijf chemische wortelbehandelingen uit te voeren. Ondanks onze preventieve maatregelen dit jaar vertoonden onze paprika’s in de zomer nog steeds tekenen van Pythium. Tot overmaat van ramp ging onze ozonmachine kapot waardoor onze behandelingscapaciteit werd beperkt."

De Bloom nanobubbelgenerator is makkelijk de combineren met bestaande apparatuur en neemt niet veel ruimte in beslag

"Remco Kostwinder, een lokale vertegenwoordiger in het gebied van Green Search, stelde voor dat ik zuurstofnanobubbels zou overwegen als een goedkoop alternatief om Pythium te helpen onderdrukken en onze wortels te regenereren. De wetenschap erachter was heel logisch voor mij."

"Het verhogen van het zuurstofniveau in het substraat is een bekend voordeel voor plantenwortels en ik heb mijn wortelproblemen altijd in verband gebracht met slecht waterbeheer of lage zuurstofgehaltes - beide lijken hand in hand te gaan. Ik had ook gehoord van andere telers in het gebied en in Nederland die het systeem van Moleaer al gebruikten en goede resultaten boekten, dus ik wilde het graag proberen."

Moleaer’s nanobubble technologie is een methode om snel zuurstof in water te verrijken en deze waardes lang en stabiel vast te houden. De  eigenschappen van nanobubbles zijn direct gerelateerd aan de kleine maat, die wel 500 keer kleiner is dan de diameter van een menselijke haar. Hierdoor hebben de belletjes een neutraal drijfvermogen en bewegen ze zich door water als zwevende deeltjes, zodat er gelijkmatig door de hele waterkolom een zuurstofreservoir beschikbaar komt.

Volgens CCO Warren Russell van Moleaer, “komen de unieke voordelen van Moleaer’s nanobubbel generator uit de nanobubbels die de technologie produceert. Nanobubbels stellen onze klanten in staat om hun grote contactoppervlak en de stabiliteit in water tegebruiken om zuurstof zeer efficiënt in water over te brengen. Naast het verbeteren van de kosten van het gebruik van zuurstof, bieden de nanobubbels van Moleaer ook een kostenefficiente behandelingsoplossing om irrigatiesystemen vrij te houden van biofilm en de wortels gezond."

Deze voordelen onderscheidt Moleaer van conventionele beluchtingssystemen en bieden meer waarde dan alleen het toevoegen van zuurstof aan water. “Hoewel we de Moleaer nanobubble generator bij onze irrigatie-opslagtank hadden kunnen installeren,” vervolgt Friesen, “hebben we ervoor gekozen om de Bloom 150 gpm IQ naast onze voedingsmengtank te installeren en de generator zo aan te sluiten dat deze zou werken wanneer onze voedingsunit aan het mengen en injecteren is.

“Na een week draaien met het systeem, zagen we nieuwe wortelontwikkeling en verbeterde plantkracht. Toen we eenmaal zagen dat de planten positief reageerden, heb ik nooit de moeite genomen om ons ozonsysteem te repareren en heb ik uiteindelijk twee chemische wortelbehandelingen minder gedaan. Op dit moment zitten we in onze laatste oogstmaand, en vorig jaar deze tijd oogsten we gemiddeld ongeveer 400 stuks per pluk. Dit jaar zijn er echter gemiddeld ongeveer 1600 stuks per pluk geoogst, wat een aanzienlijke verbetering is."

"Natuurlijk hebben we onderweg andere aanpassingen gedaan, maar de Moleaer nanobellengenerator heeft mijn planten geholpen om te herstellen van een moeilijke zomer. Waar ik het meest van onder de indruk ben, is het aanhoudende niveau van productie dat we tot het einde van het seizoen hebben gezien. Ik ben ervan overtuigd dat als we dit systeem vanaf het begin van het seizoen hadden geïnstalleerd, ik nog veel beter af zou zijn geweest."

Voor meer informatie: 
Moleaer
info@moleaer.com
www.moleaer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven