"De sector omtrent de verwerkte tomaten vertegenwoordigt een industrie in Italië, met 4,8 miljoen ton tomaten, gekweekt op 64.500 hectare." Dat zei Giuliano Bonaventura van Anicav. Hij sprak op het derde International Pomodoro Symposium dat dit jaar plaatsvond in Comiso, Sicilië.

De tafel met sprekers

"De teelt is redelijk gelijk verdeeld in het land, met 28.000 hectare in midden en zuiden en 36.000 in het noorden. Er zijn ongeveer 115 verwerkingsbedrijven, met 10.000 vaste werknemers en ongeveer 25.000 seizoensarbeiders. De totale omzet bedraagt €3,3 mld waarvan 1,7 mld afkomstig is uit export", zei Bonaventura.

Tijdens het evenement werd duidelijk hoe deze sector een toonaangevende speler is in de Italiaanse economie. De export is voor 68% gericht op Europa, 10% is bestemd voor Azië, 9% gaat naar Amerika en Afrika en 4% naar Oceanië.

Een moment tijdens de bijeenkomst

De dubbele waarde van de tomaat met een fluctuerende prijs
Zeer interessant is het concept dat wordt uitgedrukt door de gastheer van het evenement, Massimo Mirabella: "De tomaten, die onderhevig zijn aan prijsschommelingen, kunnen een tweede economisch leven leiden door de mogelijkheid om ze om te zetten in kant-en-klare saus. Dit is een kans die moet worden aangegrepen naar het voorbeeld van enkele bestaande realiteiten."

Francesco De Sio, van het Experimenteel Station voor de voedselconserverende industrie van Parma ging er dieper op in: "De sector kan voordeel behalen door het gebruik van cherrytomaten, omdat deze een karakteristieke smaak hebben maar de oplosbare vaste stoffen hebben we een waarde van ongeveer 7 procent, ruim boven de 4,5 van ronde tomaat. Dit betekent dat als deze tomaat gebruikt wordt, de hoeveelheid te verwijderen water lager is om de juiste concentratie te bereiken."

Massimo Mirabella

Een belangrijk moment tijdens het symposium was de ontmoeting met de Turkse delegatie, met Aydin Atasayar, directeur van het Research and Development Department, Ad-Rossen Tarim en Kamil Yelboğa, de secretaris-generaal Fide Üreticileri Alt Birliği. Bij de delegatie was de Ereconsul van Turkije op Sicilië, Domenico Romeo.

Atasayar presenteerde de algemene situatie van de agrarische sector in Turkije. De groenten die daar worden geteeld worden voornamelijk geëxporteerd naar Rusland, Oekraïne en Irak. Ook worden er zaden vanuit Turkije geëxporteerd, waaronder naar Italië.

Yelboga richtte zich in plaats daarvan op de kassen, een sector die in Turkije sterk is gegroeid. Momenteel wordt 20% van de gewassen geteeld in glazen kassen, 47% in folykassen en 1000 agronomen en 10.000 werknemers zijn tewerkgesteld op dit in goede banen te leiden. 46% van de teelt wordt vertegenwoordigd door tomaten, 54% is bestemd voor de verwerkende industrieën, een sector die voor 90% bestaat uit vrouwelijke arbeiders.

"Een andere mogelijkheid die moet worden onderzocht om tot wetenschappelijk aanvaardbare conclusies te komen, is de teelt in aeroponics en het gebruik van micro-organismen", voegde Mirabella toe.

In de tweede sessie werd er gesproken over de teelt in aeroponics, waarbij de CREA van Bagheria en de SVIMED van Ragusa betrokken waren,  beiden betrokken bij een pilotproject genaamd INTESA. De Universiteit van Napels heeft de resultaten aangetoond van een onderzoek naar mycorrhiza, een soort symbiotische associatie tussen schimmel en superieure plant, die in staat is de levenscyclus van de plant te bevorderen en voordelen oplevert.