LED gaat helpen bij 'vlakke jaarrond aardbeienproductie'

Signify Horticulture LED Solutions, actief als producent van verlichting voor onder meer de high-tech glastuinbouw en Fragaria Innova, het R&D-bedrijf van vooruitstrevende aardbeientelers en -plantenkwekers in Zuidoost-Nederland, slaan de handen ineen. De komende jaren gaan beide partijen werken aan de totstandkoming van een nieuw  teeltconcept voor de belichte productieteelt van aardbeien waarin de nieuwste technologieën op het gebied van LED hand in hand gaan met productie, smaak, kwaliteit én gezondheid.

Het samenwerkingsverband is tot stand gekomen binnen Innoveins, een platform waar innovatie en co-creatie op de cross-over van agrifood en hightech centraal staan. Zeer recent hebben beide partijen de handtekeningen gezet onder een omvangrijk tweejarig onderzoeksprogramma.

Fragaria Innova en Signify heffen het glas op het strategisch partnerschap

Teeltconcept voor belichte aardbeienteelt
Het strategisch partnerschap wordt gedreven door de gezamenlijke ambitie om met behulp van de nieuwste LED-oplossingen jaarrond aardbeienteelt in West-Europa mogelijk te maken. Het gezamenlijke, meerjarige onderzoeksprogramma moet zodoende leiden tot een nieuw, innovatief teeltconcept voor belichte aardbeienteelt.

Udo van Slooten, business leader horticulture bij Signify: “We zijn constant bezig met onderzoek naar jaarrond lichtrecepten voor verschillende gewassen. Dat doen we het liefst zo dicht mogelijk bij de praktijk. Aardbeientelers zijn op zoek naar een vlakke jaarrond productie met zo min mogelijk teeltwisselingen en smaakverbetering is een belangrijk onderwerp. Op beide punten kan LED belichting iets betekenen. In gesprek met de leden van Fragaria Innova werd al snel duidelijk dat onze onderzoeksvragen gelijk waren. Toen is besloten de krachten te bundelen.”

Met het strategisch partnerschap vergroot Signify tevens haar zichtbaarheid binnen het verzorgingsgebied van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Samen met o.a. Botany is Signify reeds enkele jaren actief binnen BrightBox, het expertisecentrum voor daglichtloze meerlagenteelt dat tevens gevestigd is in Venlo.

‘Jaarrond gezond’ als belangrijkste uitdaging
Erik van de Vin, Clustermanager Fragaria Innova, licht nader toe: “De wens om het seizoen voor aardbeien onder glas te verlengen, is niet nieuw. Het uitgangspunt om met de nieuwste LED-oplossingen een ‘vlakke’ productie te realiseren in een praktijksituatie, gedurende de periode van 1 november tot en met 1 april, is dat wél.

Echter, jaarrond gezond betekent voor ons méér dan enkel een gezonde productie. De consument is immers niet louter op zoek naar kilo’s maar naar een smaakvol, Nederlands product met de juiste inhoudsstoffen en een aantrekkelijk uiterlijk. LED maakt dat voor ons mogelijk.”

Co-creatie en open innovatie
R&D-bedrijf Fragaria Innova is eerder dit jaar opgericht door een achttal vooruitstrevende aardbeientelers en -plantenkwekers met als doel om innovatie aan te jagen op het gebied van belichte teelt, plantweerbaarheid en smart farming. Co-creatie en ‘open’ innovatie met strategische partners zijn voor Fragaria Innova essentiële randvoorwaarden om snel, effectief en efficiënt tot nieuwe producten en diensten te komen.

Marcel Dings (Brookberries), medeaandeelhouder Fragaria Innova: “Wie niet kan delen, kan zeker niet vermenigvuldigen. Binnen Fragaria Innova delen wij daarom onderling onze kennis en kunde met andere productietelers. Dat aan dezelfde tafel ook een aantal toonaangevende plantenkwekers zitten maakt die interactie nog interessanter. Voeg daar de kennis van Signify, het vroegere Philips Lighting, aan toe en je hebt alle ingrediënten in huis om samen tot innovaties te komen. Innovaties waarvan wij vanzelfsprekend de eerste afnemer willen zijn.”

Lees hier een interview van begin dit jaar, waarin Marcel het ook over belichting in de aardbeienteelt heeft. 

Voor meer informatie:
 
 
 

Innoveins
www.innoveins.co 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven