Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keuringsdienst van Waarde duikt in Italiaanse industrietomatensector

Goedkope tomaten uit blik, dat stinkt

Een blik tomaten uit Italië in de Nederlandse of Belgische supermarkt voor nog geen vijftig eurocent. Dat kan haast niet. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dook in de verontrustende berichten over misstanden bij de tomatenpluk, in september nog op twee Vlaamse sites over Afrikaanse en Chinese tomatenplukkers. Maar ook dichter bij huis, in Europa, stinkt het zaakje.

Immigranten plukken in de voornamelijk Zuid-Italiaanse heuvels onder erbarmelijke omstandigheden tomaten. Een tv-ploeg, die zien ze daar dan ook niet graag.

Wel voor de camera kwam een Nederlandse bliktomatenimporteur Jörgen Bodewes en een Noord-Italiaanse industrietomatenteler, die machinaal oogst omdat het niet mogelijk is om de tomaten van het veld te krijgen terwijl honderd man een normaal loon krijgt. 

Bekijk de uitzending hier. 

Reactie producent
En na de uitzending volgde reactie van La Bio Idea, producent van biologische (tomaten)producten.

"De tomaten van La Bio Idea worden geteeld in Midden-Italië. Hier zorgt de mediterrane zon samen met de zeewind voor een goed microklimaat voor de tomatenteelt. In deze streek werkt La Bio Idea al bijna dertig jaar samen met de familie Simonetti. Als eerste in Italië begon dit familiebedrijf met het verwerken van uitsluitend biologische tomaten.


Foto's via La Bio Idea

De zongerijpte tomaten worden geteeld op de velden rondom de fabriek door boeren die al generaties lang zaken doen met deze fabriek. In juli worden de tomaten geoogst en direct naar de fabriek gebracht. Binnen 24 uur worden ze verwerkt tot bijvoorbeeld La Bio Idea tomatenstukjes of passata.

Tijdens de drukke oogsttijd werken de familie Simonetti en haar boeren alleen met medewerkers die officieel op de loonlijst staan en vaak al jaren in dienst zijn. De Italiaanse arbeids- en immigratie wetgeving wordt hierbij 100% nageleefd."