Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Looije Aguilas opent nieuwe kas in Spanje

"We willen specialisten worden in teelt van cherrytomaten"

Onlangs nam de Spaanse kasteler Looije haar gloednieuwe kas in Águilas officieel in gebruik. De komende jaren is het bedrijf van plan om nog twee fases te realiseren, waardoor haar totale areaal zal groeien tot 19 hectare.Lees hier een uitgebreid verhaal met Vincent Looije, waarin hij deze zomer vertelde over de bouw van Spaanse kassen.

Samenwerking
Looije OPFH wordt gevormd door twaalf telers uit de omgeving van Águila, een gemeente op de grens van Almeriá en Murcia in. Het is een soort coöperatie legde Vincent Looije eerder al uit. "Het doel is het telen van premium cherrytomaten. Hierbij draait het niet zozeer om de kwantiteit maar wel om de smaak. Door samen te werken kunnen we dit doel verwezenlijken."

Hoewel de oprichter van Looije een Nederlandse familie is die naar Spanje kwam om van de zon te genieten, opereert het bedrijf in Águilas volledig onafhankelijk van haar Nederlandse moederbedrijf. 

Nieuwe Kas
Inmiddels heeft het bedrijf haar faciliteiten uitgebreid en de eerste oogst feestelijk binnengehaald. De opening van de nieuwe kas werd bijgewoond door Juan Marin Bravo, voorzitter van Proexport, waarvan Looije lid is. Hij zei zeer trots te zijn op het bedrijf dat hij 'een voorbeeld voor de toekomst' noemde. 

Het gaat hier over een forse investering. Looije kocht vorig jaar januari een perceel van 27 hectare. De nieuwe kas, die een oppervlakte van 5,2 hectare heeft, werd gebouwd door het bedrijf Novagric uit Murcia. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie. De kas is verder uitgerust met een klimaatbeheersingssysteem en systemen om de irrigatie te monitoren. Er is ook een bassin van 21.000 m3 aangelegd. 

"De toekomst van de tuinbouw is afhankelijk van het optimaal benutten van iedere kubieke meter en druppel water. Als telers zijn wij ons terdege bewust van de watersituatie in onze regio. We hebben daarom flink geïnvesteerd om afval- en regenwater zo goed mogelijk te hergebruiken," zegt Juan José López, algemeen directeur van Looije. 

"Wat betreft onze teeltwijze bevinden we ons tussen Nederland en Spanje in. We gebruiken een ander soort schermen, zoals Luxous, om energie te besparen en de nachttemperaturen te verhogen. Klimaatbeheersing is de sleutel tot een constante groeiomgeving. Met name 's nachts willen we grote temperatuurdalingen voorkomen dus zetten we de verwarming hoger. We maken ook gebruik van CO2 en telen op substraat," zoals Vincent eerder al liet zien. Vanaf 2020 zal de faciliteit ook gebruik kunnen maken van een tuin met geïntegreerde gewasbescherming. 

Cherrytomaten
De kas is volledig gevuld met cherrytomaten. Vanaf het moment dat Looije in 1998 met de teelt in Murcia begon, heeft het bedrijf zich toegelegd op de teelt van dit gewas. "We willen specialisten zijn in deze tomatenspecialiteit. Onze oogst van 7 mln kilo cherrytomaten wordt naar 14 Europese landen geëxporteerd. We zijn van plan om onze productie de komende jaren op te schalen naar 12 mln kilo per jaar," vervolgt Juan. Vorig jaar nam het bedrijf een nieuw koelhuis in Águilas in gebruik, waarvan de bouw €4,8 mln heeft gekost. 

Dit is nog maar het begin want het bedrijf is al begonnen met het plannen van de volgende twee fasen. De tweede fase staat gepland voor 2021 en de derde fase voor 2023. Het totale areaal zal hiermee flink uitgebreid worden. 

"We hebben een kassencomplex gebouwd waarin zowel onze gewassen als werknemers beter gedijen. Het is onze verantwoordelijkheid als bedrijf om de optimale omstandigheden te creëren van planten en mensen," legt hij uit. "We denken dat dit de toekomst van de tuinbouwsector wordt, zowel in Murcia als in de rest van Spanje, waarbij we het optimale uit iedere druppel water halen om tomaten van de beste kwaliteit te telen."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven