Er is een nieuwe methode uitgevonden door wetenschappers uit Edinburgh om de houdbaarheid van versproducten te verlengen. Onderzoekers achter de nieuwe methode, die de microgolftechnologie gebruikt, zeggen dat het de wereldwijde voedselproductie kan transformeren. Het heeft de productie van sommige bedrijven al doen verhogen.
De methode pasteuriseert door bacteriën op lage temperaturen te doden zonder afbreuk te doen aan de smaak of voedingswaarde, waardoor voeding langer vers blijft.
Het project werd ontwikkeld door voedingsonderzoekers van de Queen Margaret Universiteit, samen met het commerciële bedrijf Advanced Microwave Technologies Ltd (AMT). Het werd getest bij Get Juiced, een sapbedrijf uit Stirling, dat liet weten dat zijn productie in één nacht meer dan verdubbelde.
Paddy Ryan van het bedrijf zei: "Onze retailactiviteiten waren vrij beperkt en de supermarktketens waren niet geïnteresseerd in onze producten met een kortere houdbaarheid. Dit is nu compleet veranderd - zo zeer dat we ons personeelsaantal hebben verdubbeld van 11 tot 25 om de toegenomen productie en productvraag aan te kunnen."
Na de succesvolle resultaten van commerciële proeven, zien vervaardigers nu dat wanneer bedrijven hun verwerkingsmethode aanpassen naar die van AMT, ze daar de vruchten van plukken. De universiteit hoopt op verdere samenwerkingen met andere voedingsorganisaties.
Source: bbc.co.uk/news


Abonneren
Vacatures
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
Top 5 - gisteren
- “Elk project is zo sterk als de zwakste schakel”
- Berkvens Greenhouse Mobility en Buitendijk Slaman gaan samen
- Citronex investeert in tomatenteelt in Roemenië
- Tuinbouwdelegatie naar Den Haag, wil ruimere wetgeving CRISPR-Cas
- Crisisupdate: Brandstof weer duurder, gasvelden Groningen nog even op de waakvlam?
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Circulaire ideeën genoeg bij telers, maar écht vaart maken blijkt nog lastig
- 2023-01-26 Nederlandse appelmoes is in Duitsland goedkoper
- 2023-01-13 Gebroeders Penning presenteren eerste echte Tuindersbier
- 2023-01-12 Basilicum uit vertical farm: Een krachtig ingrediënt voor mannencosmetica
- 2023-01-12 Onverkoopbare tomaten omgezet in tomatenchips
- 2023-01-09 Gehalveerde en geschoonde courgettes en komkommers
- 2023-01-02 Egyptische telers benutten klimaatverandering door tomaten te drogen
- 2022-12-20 "We geven klasse II fruit een nieuw leven in mooie Bourgondische producten"
- 2022-12-02 100% vegetarisch verspakket voor pesto
- 2022-11-23 "Gezonde snacks van reststromen als alternatief voor ongezonde snacks"
- 2022-11-11 Groenteresten 'goud' voor ondernemer Ad van Vugt
- 2022-11-01 “Inyo groentensappen passen perfect naast verse juices”
- 2022-10-25 Illegale migranten houden Italiaanse tomatenpluk gaande
- 2022-10-21 Worden zongedroogde tomaten echt in de zon gedroogd?
- 2022-10-20 Tweede Kamer wil vraag naar biogrondstoffen in de bouw vergroten
- 2022-10-18 Meer groente eten? Pastinaak op je brood
- 2022-10-14 Uitbreiding gesneden groenten bij Plus met On the way to PlanetProof keurmerk
- 2022-10-13 Shoarma van aubergines te koop bij Jumbo
- 2022-10-04 "Ongekende energiekosten bedreigt toekomst van Nederlandse groentenconserven"
- 2022-10-04 HAK legt productie deze winter zes weken stil; prijsstijging onvermijdelijk