Microgolven stimuleren houdbaarheid product
De methode pasteuriseert door bacteriën op lage temperaturen te doden zonder afbreuk te doen aan de smaak of voedingswaarde, waardoor voeding langer vers blijft.
Het project werd ontwikkeld door voedingsonderzoekers van de Queen Margaret Universiteit, samen met het commerciële bedrijf Advanced Microwave Technologies Ltd (AMT). Het werd getest bij Get Juiced, een sapbedrijf uit Stirling, dat liet weten dat zijn productie in één nacht meer dan verdubbelde.
Paddy Ryan van het bedrijf zei: "Onze retailactiviteiten waren vrij beperkt en de supermarktketens waren niet geïnteresseerd in onze producten met een kortere houdbaarheid. Dit is nu compleet veranderd - zo zeer dat we ons personeelsaantal hebben verdubbeld van 11 tot 25 om de toegenomen productie en productvraag aan te kunnen."
Na de succesvolle resultaten van commerciële proeven, zien vervaardigers nu dat wanneer bedrijven hun verwerkingsmethode aanpassen naar die van AMT, ze daar de vruchten van plukken. De universiteit hoopt op verdere samenwerkingen met andere voedingsorganisaties.
Source: bbc.co.uk/news