Ronald Hoekstra, CSI-Fresh

"Uitstel van Brexit is geen afstel"

Tholen – Zaterdag zou het Britse parlement stemmen over de Brexitdeal van Boris Johnson. De dag eindigde in een anticlimax, de deal werd niet in stemming gebracht.

Ronald Hoekstra geeft uitleg over wat bedrijven kunnen doen om zich voor te bereiden op de Brexit

Exporteurs
“Het is niet de verwachting dat 31 oktober de dag van uittreding wordt, maar met de politiek weet je het nooit” vertelt Ronald Hoekstra, oprichter van CSI-Fresh uit Barendrecht. “Hoewel de actuele stand van zaken onduidelijk is, is de kans groot dat er een uitstel komt tot 31 januari 2020. Dat wil niet zeggen dat we nu allemaal achterover kunnen gaan leunen. We krijgen extra tijd om onze zaken op orde te krijgen voor wat er zou kunnen gebeuren en dat is nodig. Bij de eerste deadline van 29 maart waren er heel weinig bedrijven voorbereid op de Brexit en nog steeds zie ik dat het bij veel bedrijven beter kan.”

“Veel exporteurs leggen de voorbereidingen neer bij hun vervoerders maar het blijft de verplichting en de verantwoordelijkheid van de exporteur dat zijn papierwerk in orde is. Niet alleen je EORI-nummer, de leveringscondities, maar ook zul je afspraken moeten maken met je transporteur. Verdiep je ook in bijvoorbeeld de goederencodes die je straks nodig hebt bij uitvoer. Men rekent er nog teveel op dat andere partijen/instanties, waaronder de transporteurs en de logistiek dienstverleners, straks alles op orde hebben en dit foutloos voor hen regelen.  Degenen die dat denken kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen.”

“Als een exporteur al ervaring heeft met export buiten de EU is het toch belangrijk dat hij zich blijft verdiepen in de uitzonderingen die straks voor de UK gaan gelden. Het grootste verschil is de snelheid.  Er zit maar weinig tijd tussen belading en het aanbieden van de trailers bij de ferry’s. Heb je straks je zaken niet op orde en ben je niet voorgemeld in Portbase, dan kom je de terminal simpelweg niet op. De korte afstand naar de ferry terminal biedt simpelweg niet de mogelijkheid om je douanedocumenten nog in orde te maken.”

“Het uitstel geeft de vervoerders wel de mogelijkheid om de automatisering verder door te voeren. Als we straks alles handmatig moeten invoeren bij bijv. gemixte pallets zijn we daar anders teveel tijd mee kwijt. Als de datum op 31 oktober was blijven liggen waren veel bedrijven in de sector hier nog niet klaar voor.”

“Het belangrijkste advies voor de exporteurs, importeurs en vervoerders blijft: Bereid je voor op het ergste en blijf jezelf op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond de Brexit.”

Voor meer informatie:
Ronald Hoekstra
CSI-Fresh
Oslo 20
2993 LD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 64 11 11
Mob: +31 (0)6 125 11 225
info@csi-fresh.com
www.csi-fresh.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.