Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen vanaf nu een naam. Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) een lijst met stormnamen voor seizoen 2019-2020 opgesteld. Hiermee willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.
De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Vanaf komend seizoen neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband.
Europese samenwerking
KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven kijkt ernaar uit om de samenwerking met Met Office en Met Éireann op het gebied van stormverwachting te intensiveren: “Stormen beperken zich niet tot nationale grenzen en daarom is het logisch om zulke extreme weersomstandigheden namen te geven. Omdat veel mensen tussen onze landen reizen, maakt het gebruik van gemeenschappelijke namen het een stuk eenvoudiger om de gevaren van een groot stormsysteem in te schatten. Iedereen die wordt blootgesteld aan dergelijke belemmerende extreme weersomstandigheden profiteert hiervan."
Derrick Ryall, directeur weerdienst bij Met Office en hoofd weersverwachting, en Éireann, Evelyn Cusack: “We zijn verheugd om onze collega's van het KNMI dit jaar tot onze stormengroep te mogen verwelkomen. Meteorologie is altijd een wetenschap zonder grenzen geweest en deze samenwerking is hier een goed voorbeeld van. In de afgelopen vijf jaar hebben we in Groot-Brittannië en Ierland gezien hoe succesvol het benoemen van stormen is om het bewustzijn van de mogelijke gevolgen van zwaar weer te vergroten."
Jan en Kitty
De namenlijst is afwisselend mannelijk en vrouwelijk, vastgesteld door het Amerikaanse National Hurricane Center in de jaren zeventig. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Dit jaar zal de eerste storm ‘vrouwelijk’ zijn en Atiyah heten, de tweede storm is ‘mannelijk’ en krijgt de naam Brendan.
Nederland heeft onder andere de namen Jan en Kitty ingebracht. Jan refereert naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en tv en naar Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Kitty is vernoemd naar Kittie Koperberg, oorlogsslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De Joodse bibliothecaresse trad in 1938 in dienst van het KNMI.
Stormnamen voor seizoen 2019-2020. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.
Waarom krijgen stormen een naam?
Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen.
Klik hier voor meer veelgestelde vragen over de naamgeving van stormen.
Bron: KNMI