Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teeltsector staat stil bij overlijden Canadese teler Stéphane Roy

Nadat vorige maand duidelijk werd dat Stéphane Roy, de directeur van het in Quebec gelegen tomatenteeltbedrijf Savoura, en zijn zoon Justin beiden een helikopterongeluk niet overleefd hadden, hebben velen eer betoond aan de ondernemer en zijn zoon. 

Stéphane Roy richtte in 1995 Nouvelles Serres op en in 2000 nam hij ook Serres Sagami over. Het 26 hectare grote bedrijf werd één van de voorlopers op het gebied van de glastuinbouw, de biologische teelt en zachte fruitteelt.

Na 10 juli met een helikopter te zijn vertrokken voor een visreis, werden Stéphane en Justin twee weken vermist, totdat het wrak van de helikopter en hun lichamen op 25 juli werden gevonden. 

Echte ondernemer
"Stéphane Roy overleed zoals hij leefde: terwijl hij deed waar hij zo van hield en samen met zijn zoon Justin, die zijn grootste trots was," schrijft Agro Quebec op hun website. "Door het bedrijf continu nieuwe projecten te laten uitvoeren, wist Stéphane een succes te maken van Sagami, Savoura en Savoura Bio en maakte hij van Québec dé plek voor de Noord-Amerikaanse glastuinbouwproductie, vooral wat de biologische sector betrof." 

"Ik heb het genoegen gehad om Stéphane Roy te ontmoeten. Hij was een visionair die zijn bedrijf al sinds 1995 aan het opbouwen was en die een enorme passie had voor zijn bedrijf, wat uiteindelijk leidde tot een faciliteit voor de glastuinbouw waar 400 mensen werkzaam waren", zei François Legault, de premier of Quebec, terwijl hij de familie condoleerde met hun verlies. "Quebec heeft een echte ondernemer verloren."

Nalatenschap
"Stéphane Roy is altijd een ondernemer geweest in hart en nieren. Zijn nalatenschap aan de tuinbouwsector is dat hij dingen anders zag en altijd oplossingen en mogelijkheden probeerde te vinden die verder niemand anders zag, schrijft professor Sylvain Charlebois van de Dalhousie University.

"De glastuinbouwsector is immers een harde sector. Het is kapitaal- en energie-intensief en je moet je productie- en managementkosten continu in de gaten houden, aangezien beide enorm hoog kunnen zijn. Maar vanaf het begin af aan wist hij al dat de gecontroleerde teelt de toekomst zou zijn. Gezien de huidige klimaatsverandering en de uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid, had hij hier volledig gelijk in."

"In het hele land nemen de investeringen in de glastuinbouwproductie toe, vooral in Ontario. Voor velen is de grootste bron van inspiratie op dit gebied Sagami Serres."

"In 2017 zei Stéphane Roy geen 'Nee' tegen de cannabisproductie en herinnerde hij ons eraan dat we onze afhankelijkheid van groenten en fruit vanaf de buitenkant moeten verminderen. Onze groenten zijn nu 17% duurder dan een jaar geleden. Deze boodschap blijft relevant gezien onze nieuwe Food Guide en onze gezamenlijke wens om een gezond dieet te volgen."

"Zonder Stéphane Roy heeft het bedrijf geen leider meer. Zonder het te weten, werden we elke keer als we hun Savoura tomaten kochten verwend met zijn expertise en zijn passie voor de tomatenteelt. Het is dan ook een voorrecht om hier het hele jaar door van te mogen genieten."

"Merci, Monsieur Tomate."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven