VGE International levert samen met Trintech een UV-waterontsmetter aan VG Berry

“Diverse soorten (drain)water kunnen ontsmetten geeft teler flexibiliteit”

Tholen – Aardbeientelers telen regelmatig zowel in de kas als op stellingen en vollegronds. Dat zorgt voor verschillende soorten drainwater. Om dat water allemaal goed te kunnen ontsmetten, is een flexibele UV-waterontsmetter, ook in het licht van alle steeds strengere regels, meer dan welkom. “Het VGE ProfiClean Desinfection System maakt telers toekomstbestendig”, vertelt Ruud van de Ven van VGE International dat onlangs samen met Trintech B.V. een eerste unit in de praktijk installeerde bij VG Berry.

Doorlopend waterkwaliteit meten
VG Berry bouwt momenteel namelijk aan een nieuwe kas van vijf hectare, waardoor er behoefte was aan een stukje flexibiliteit. VGE International nam bij het project het dimensioneren en leveren van het complete UV-pakket voor hun rekening. Trintech voorzag in het ontwerp en de assemblage van de machine, inclusief besturing.

“Een geavanceerde PLC, een microprocessor, met touchscreen regelt automatisch de flow en berekent continu de T10-waarde. Die waarde geeft aan hoeveel UV-C straling er na 10 millimeter water nog door het oppervlak heen straalt. Sensoren meten doorlopend de waterkwaliteit, waarna indien nodig automatisch de pompcapaciteit aangepast wordt zodat de contacttijd langer wordt en het water vervolgens alsnog schoon is na ontsmetting.”

Pompsnelheid automatisch aanpassen aan watervervuiling
De VGE ProfiClean is modulair opschaalbaar en kan maximaal 25 m³/h water verwerken bij een T10 van 25%. “Bij VG Berry wordt de unit nu nog enkel ingezet voor een areaal van elf hectare teelt op buitenvelden, maar als de kas straks af is kan dat areaal moeiteloos worden aangesloten”, weet Ruud. “Wel is het zo dat, zeker met de kokossubstraten die aardbeientelers steeds vaker gebruiken en het bijgevolg iets sterker vervuilde drainwater, de flow iets moet worden teruggeschroefd voor een optimale ontsmetting met een stralingsdosis van 250 mJ/cm².

Mocht het water dusdanig vuil zijn dat er schoon water bijgevoerd moet worden, dan kan dat. Ook zit er een optie op de installatie om waterstofperoxide bij te doseren om de desinfectie te versterken.

Lampen vervangen terwijl unit in bedrijf is
Toch kan het niet anders dat na verloop van tijd een ontsmettingsunit toch vervuild raakt. Daar is rekening mee gehouden. “Er zit een automatisch filter in de unit en doordat er een zuurspoeling is ingebouwd, worden de kwartsglazen in de UV-reactoren gereinigd als ze vervuild zijn”, legt Ruud uit. “Bovendien zijn de UV-reactoren voorzien van de gepatenteerde Smart-Pin-Technology die ervoor zorgt dat de lampen verwisseld kunnen worden zonder dat de installatie hoeft te worden onderbroken. Sowieso is op elke lamp een kijkvenster aangebracht om met een visuele inspectie in de gaten te houden of alles nog goed functioneert. Dit alles maakt dat de teler uit mag gaan van een continu draaiende installatie.”

Voor meer informatie:
VGE International
www.vgebv.nl 
info@vgebv.nl


Trintech 
info@trintech.nl
www.trintech.nl

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven