Tussen 2013 en 2017 verdere afname residuen gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit

Het aantal groenten- en fruitproducten waar meer gewasbeschermingsmiddelen op zitten dan wettelijk toegestaan is weer verder afgenomen. In de periode 2003 tot en met 2010 was er al een daling te zien. Deze daling zette zich verder voort tussen 2013 en 2017. Dat blijkt uit een tussenevaluatie van het Nederlands gewasbeschermingsbeleid. Hierin keek het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in hoeverre het is gelukt om de voedselveiligheid op het huidige niveau te houden. 

De Nederlandse overheid wil dat het aantal groenten- en fruitproducten op de Nederlandse markt waar te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen op zitten, laag blijft. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit tussen 2013 en 2017 is gebeurd. Meer dan 95% van de producten bevatten concentraties die lager zijn dan wat wettelijk is toegestaan. 

Residuen met name op producten van buiten Europa
Producten uit landen buiten Europa, zoals gojibessen, overschrijden steeds minder vaak de norm, maar deze ontwikkeling is nog niet stabiel. Aandacht voor lagere concentraties in deze producten blijft nodig. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) richt daarom het nationaal controleplan meer op deze producten. Dit plan beschrijft de officiële controle van plantaardige producten op de aanwezigheid van resten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij producten uit Nederland bleef het lage aantal hetzelfde als in 2010. 

Supermarkten zijn strenger
Het lage percentage producten waarop te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen zitten, toont dat tuinders zorgvuldig met deze middelen omgaan. Bovendien worden producten die van buiten de Europese Unie komen extra gecontroleerd. Ook stellen supermarkten sinds het begin van deze eeuw strengere eisen aan de aanwezigheid van resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit dan de norm. In welke mate deze maatregel invloed heeft gehad, viel buiten het bestek van dit onderzoek. 

Publiek wordt actiever geïnformeerd
Verder is de berichtgeving over resten van gewasbeschermingsmiddelen richting het publiek sinds 2010 aangepast. Het Voedingscentrum en de NVWA verspreiden sindsdien actief informatie over resten van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel en zijn een aanspreekpunt voor vragen. Wel blijven mensen zich zorgen maken over de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel. Nader onderzoek is nodig om vast te stellen waar deze zorg vandaan komt en hoe deze zorg zou kunnen worden verminderd. 

Zie voor meer informatie de Tussenevaluatie van de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst - Deelproject Voedselveiligheid op de site van het RIVM.

Bron: RIVM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven