Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuta Absoluta onder controle houden met een speciaal geoptimaliseerd IPM programma

De bestrijding van Tuta Absoluta is een van de grootste uitdagingen voor telers. Bioline Agrosciences werkt al enkele jaren samen met zowel telers als met belanghebbenden uit de sector om dit aan te pakken. Met behulp van het biologische bestrijdingsproduct Tricholine TA als onderdeel van een IPM-programma heeft Bioline een protocol ontwikkeld dat de tomatenkwekers helpt bij de bestrijding van deze lastige plaag.

Tuta Absoluta
Tuta absoluta, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, kwam voor het eerst voor in 2006 in het Middellandse Zeegebied, maar is sindsdien verspreid over Europa en ver daarbuiten. De volwassen dieren leggen eieren op de bladeren, die uiteindelijk uitgroeien tot rupsen en zich in het oppervlak van bladeren, stengels en vruchten nestelen om karakteristieke schadepatronen te veroorzaken.

Zonder voldoende bestrijding kan Tuta uiteindelijk leiden tot een volledig gewasverlies. Om telers te ondersteunen in hun strijd tegen Tuta, heeft Bioline Agrosciences een speciaal geoptimaliseerd IPM-programma ontwikkeld. "Het programma is gebaseerd op het gebruik van Tricholine TA (dat de sluipwesp Trichogramma achaeae bevat) om het merendeel van de eieren te vernietigen voordat ze kunnen uitkomen en schade aan het gewas kunnen veroorzaken," leggen ze uit.

Bioline heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de keuze voor de optimale stam van Trichogramma achaeae en in de ontwikkeling van een gepatenteerde dispenser om het aanbrengen van het product eenvoudig, gemakkelijk en betrouwbaar te maken.

Naast Tricholine TA maakt het programma ook gebruik van feromoonvallen om aankomende volwassenen te vangen en Macroline (Macrolophus) voor de bestrijding van rupsen die wel uitkomen.

Gepatenteerde dispensers
"De gepatenteerde dispensers voor Tricholine TA zijn speciaal ontworpen om eenvoudig en kosteneffectief te kunnen worden aangebracht. Ze zijn ontworpen om een continue afgifte van de Trichogramma achaeae te verzorgen gedurende ongeveer 3 weken. Dit betekent dat de toepassing slechts om de 3 weken hoeft te worden gedaan, waardoor het programma beheersbaar is vanuit het oogpunt van tijd en kosten," zei Spiros Kavouras, Commercial Manager voor Bioline.

"We hebben veel proeven gedaan met onze telers om er zeker van te zijn dat we een programma hebben ontwikkeld dat robuust en effectief is. Het is geweldig om te zien dat het werkt en de reactie van de telers te horen, omdat ze echt een oplossing voelen die ze kunnen vertrouwen. Voor hen is het belangrijkste voordeel dat dit het enige is dat de eitjes zal aanpakken, voordat er schade aan het gewas wordt veroorzaakt."

De puzzel in elkaar zetten
Simon Bremer, IPM technisch specialist bij Bioline Agrosciences, voegt hieraan toe: "Ik denk dat we elk afzonderlijk onderdeel van de puzzel hebben gehad, maar we hebben het nu in elkaar gezet om een programma te maken dat echt waardevol is voor telers. Tricholine TA kan het verschil maken in Tuta-bestrijdingsprogramma's, maar het is belangrijk om te onthouden dat het deel uitmaakt van een IPM-programma, dus de andere elementen van het programma spelen ook een rol: macroline, feromoonvangst, culturele bestrijdingspraktijken."

"Tuta-bestrijding is een enorme uitdaging en we zijn er trots op dat we telers hiermee kunnen helpen, maar het harde werk houdt hier niet op," zegt Cora Perez, commercieel directeur van Bioline. "We weten dat Tricholine TA ook effectief is tegen een breed scala aan andere schadelijke lepidoptera, dus we werken samen met belanghebbenden uit de hele sector om de beschikbaarheid van dit product te vergroten en telers te ondersteunen bij het gebruik ervan waar dit het het meest nodig is."

Voor meer informatie:

Bioline AgroSciences Telstar Nursery 
Holland Road, Little Clacton, Essex 
CO16 9QG UK 
+44 (0) 1255 863200 
sales@biolineagrosciences.com 
www.biolineagrosciences.com 

Publicatiedatum: