Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
22 mei bijeenkomst Landelijke Commissie Komkommer

Kennisuitwisseling, telersbezoek én komkommerdiner

Op 22 mei is de Gewascoöperatie Komkommer weer bijeen gekomen om onder meer het project 'De groenste komkommer' te bespreken. Ook werd er een bezoek gebracht aan een collegateler en werden er flink wat komkommers gegeten tijdens een diner bij De Ruiter.

De Gewascoöperatie is opgericht in 2015 door Glastuinbouw Nederland met als doel knelpunten in de komkommerteelt op te lossen en teeltgericht onderzoek te initiëren. De Gewascoöperatie bestaat uit twaalf ondernemers uit heel Nederland. 

Doelstellingen
Mark Meijers, netwerkcoördinator van Glastuinbouw Nederland, vertelt meer over de Gewascoöperatie Komkommer: "De landelijk commissie Komkommer komt vier tot vijf keer per jaar bij elkaar om de thema’s Arbeid, Energie, Plantgezondheid en Water & Omgeving te bespreken. Zo bezocht de commissie op 22 mei het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk, waar vanuit ‘De groenste komkommer’ onderzoek wordt gedaan naar fossielvrije productie van komkommers. De proef gaat uit van een hybride belichtingssysteem, waarbij de helft van het licht afkomstig is van Son-t belichting en andere helft afkomstig van LED lampen."

Op bezoek bij Aad van der Ploeg
Aansluitend bezocht de commissie komkommerteler Aad van der Ploeg in Nootdorp. Mark Meijers: "Bedrijfsbezoeken als deze zijn belangrijk voor de commissie, omdat wij zo precies weten wat er speelt onder de ondernemers."

Proeven in De Ruiter Experience Center
Na deze twee excursies viel er genoeg te bespreken, wat het team deze keer in het De Ruiter Experience Center deed. Onder het genot van een komkommercocktail gaven diverse professionals van De Ruiter presentaties over komkommers. Marc van Slooten, Research Assistant Cucumber, vertelde meer over de veredeling van komkommers. Marcel van den Ouweland, Market Developer, deed een boekje open over de opzet van De Ruiters proefprogramma’s.

Marcel van den Ouweland: "De Ruiter stelt best hoge eisen aan een proefprogramma. Allereerst gaat het om het verzamelen van hoogwaardige, onafhankelijke data ten opzichte van het hoofdras van dat seizoen. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende proeven uitstaan om tot betrouwbare resultaten te komen.

Resistenties spelen daarbij ook een rol: in een goede proef vergelijk je komkommers met hetzelfde resistentiepakket tegen bijvoorbeeld meeldauw of het komkommerbontvirus. Zo voorkomen we dat we appels met peren vergelijken. In het voorjaar is het niet erg moeilijk om proeflocaties te vinden, omdat het hoofdras redelijk standaard is. In de zomer wordt dat lastiger: dan is de ziektedruk hoger en is er meer diversiteit in de hoofdrassen."

Komkommerdiner
Tegen de tijd dan aan alle vergaderingen en presentaties een einde kwam, was het tijd voor een waar komkommerdiner: in alle gangen waren er komkommers gebruikt in de gerechten. Mark Meijers sluit af door te stellen tevreden te zijn met de onlangs gehouden bijeenkomst, waarbij kennisuitwisseling werd gecombineerd met een diner, waarbij er gekookt was met komkommer." 

Publicatiedatum: