Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Extra focus op warmte binnenhouden met schermen

Tomato Masters hangt 5,4 hectare vol met LED

Tomato Masters zal dit jaar samen met Plessey een LED installatie geheel bestaand uit Hyperion bovenverlichting voltooien. Het vermogen van de belichting zal hiermee hoger dan 200 umol/m²/s worden. De installatie werd in 2018 gebouwd met als doelstelling om in 2019 optimale lichtopbrengst te bewerkstelligen.

Met zijn 5,4 hectare is de installatie een van de grootste 100% LED installaties ter wereld en er is veel interesse in de manier waarop de gewassen gaan reageren. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van traditionele HPS belichting, verwarmt de stralingswarmte van de lampen de temperatuur van de bovenste bladeren van het gewas. Omdat LED een koelere lichtbron is, is er nu geen sprake van stralingswarmte. 

Om dit op te lossen, heeft Tomato Masters een hoge verwarmingspijp geïnstalleerd om het temperatuurverschil te compenseren maar tot nu toe is het nog niet nodig geweest om deze pijp daadwerkelijk in te schakelen. Dit heeft ertoe geleid dat teeltmanager Tom Vlaemynck nu overweegt de verwarmingspijp lager te plaatsen. 

"We hebben ervoor gekozen om naast de extra verwarmingspijp ook schermen in de kas in te plaatsen om de warmte binnen te houden. Gedurende de nacht werd het donkere scherm gesloten om straling van de lampen tegen te gaan. Gedurende de dag werd het energiescherm, dat transparant is, gesloten. Wanneer de buitentemperatuur 's nachts laag was, werden beide schermen gesloten. Door strategisch gebruik van de schermen, hebben we de extra verwarmingspijp tussen de toppen niet hoeven gebruiken. Deze zomer zullen we hem verlagen om de tomaten te verwarmen," aldus Tom Vlaemynck. 

De eerste fase van de installatie van Hyperion LED bovenverlichting
Hoofd van Plessey en landbouwkundige Maarten Klein: "Door deze LED lichtinstallatie van meer dan 200 umo/m²/sl kan Tomato Masters dagelijks een hoeveelheid artificieel licht genereren die gelijk staat aan 1200 joules met uitzondering van omgevingslicht. Dit hoge verlichtingsvermogen stelt Tomato Masters ertoe in staat om in het midden van de winter volgroeide en plukrijpe gewas met een redelijke topdichtheid te belichten. De teler kan hierdoor niet alleen op elke gewenste datum aanplanten, maar is ook verzekerd van een hoge wekelijkse productie gedurende het jaar, onafhankelijk van de keuze van het ras." 
 
Voor meer informatie:
Sam Langridge
Plessey/ Hyperion Grow Lights 
+44 1752 693 000 
sam.langridge@plesseysemi.com 

Hannah Wright
+44 1752 693 000 
hannah.wright@plesseysemi.com 

Jonathan Barton
Hyperion Grow Lights
jonathan.barton@plesseysemi.com 
www.hyperiongrowlights.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven