Vietnam en Nederland werken samen om Vietnamese tuinbouwsector naar een hoger niveau te tillen

Tijdens een handelsmissie naar Vietnam waar onder andere minister-president Rutte bij was, hebben Nguyen Nhu Cuong, de algemeen directeur van de gewasproductieafdeling van het ministerie van Landbouw en Henk van Eijk, de voorzitter van het Vietnam Netherlands Horti Business Platform een memorandum van overeenstemming ondertekend met het doel om samen te werken en te profiteren van elkaars expertise van de tuinbouwsector.

De ceremonie vond plaats tijdens de Holland Trade Networking Lunch in Hanoi, in de aanwezigheid van de volgende potentiële Nederlandse en Vietnamese leden: KP Holland, Onings Holland Flowerbulbs, Wageningen Food and Biobased Research, Kenlog b.v., VinEco, LAVIFOOD ISC, Nafoods Group JSC, HADICO, Thien Dieu en VNUA.


Van links naar rechts: Theo Tiegelaar (Vietnam Netherlands Horti Business Platform/Kenlog), Heike Axmann (Wageningen Food & Biobased Research), Nguyen Nhu Cuong (Acting General Director of the Crop Production Department of MARD), Henk van Eijk (Vietnam Netherlands Horti Business Platform/Kenlog), Paul Onings (Onings Holland Flower Bulbs), Aad van der Knaap (KP Holland), Ngo Thi Hoa (Vietnamese ambassadeur in Nederland), Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Watermanagement), Elsbeth Akkerman (Nederlandse ambassadeur in Vietnam) en Hans de Boer (Voorzitter VNO-NCW)

Samenwerkingsmodel
De potentiële Vietnamese en Nederlandse leden van het Platform, die deelnemen aan de coöperatieve vereniging U.A., zijn bezig met het opzetten van een samenwerkingsmodel met het doel om:

  • veilig en gezond voedsel te produceren door slimme teeltmethodes toe te passen, zoals plaag- en ziektebeheer en teelttechnieken om de bodem- en grondwateromstandigheden te beschermen of om bodem- en watervoorraden voor landbouwkundig gebruik te herstellen
  • de voedselvoorzieningsketen te verkorten om zo ultra-verse, veilige producten voor consumenten te creëren en afval te minimaliseren ;
  • de omzet en winstmarges voor (kleine) telers te verhogen door verspilling en het verlies van verse producten tot een minimum te beperken .

Dit model zal gebruik maken van bewezen en innovatieve technologieën en van de kennis en ervaring van de leden van het Platform. Dit beslaat alle fasen van de leveringsketen, waaronder opkweekmaterialen, materiaal voor de glastuinbouw, technologie, duurzame energie en watermanagement, teeltmethoden en -technieken voor kassen en de vollegrondsteelt, klimaatbeheersing en het beheer na de oogst.   

Efficiënte leveringsketens voor agri-voeding
"Veel van de Vietnamese partners zijn op zoek naar een concept dat hen handvatten biedt om hun leveringsketen voor agri-voeding net zo efficiënt te maken als de Nederlandse keten. Het Platform kan Vietnamese partners op maat gemaakte en uitgebreide oplossingen bieden, beginnend bij het opzetten van projecten, tot aan de implementatie en opschaling.

Strategische bedrijfsplanning, marktanalyses, het plannen van de agri-logistiek, de installatie van hardware, verbeterd startmateriaal, technologie na de oogst, onderzoek en nog veel meer kunnen via de leden van het platform beschikbaar worden gesteld; voorheen kon iedere individuele organisatie slechts enkele van deze diensten aanbieden.

Door de krachten te bundelen kan het platform een ​​compleet 'leveringsketenpakket' aanbieden en daardoor veel beter inspelen op de specifieke behoeften van de Vietnamese partners," vertelt Heike Axmann van Wageningen Food & Biobased Research (onderdeel van Wageningen University & Research), een van de oprichters van het Platform.

Locatiebezoek VinEco
Op vrijdag 12 april heeft Kenlog, als initiatiefnemer van het Platform, een locatiebezoek aan VinEco georganiseerd voor de bedrijven met een focus op de agri- en tuinbouwsector. VinEco is één van de potentiële nieuwe leden van het Platform en is een dochteronderneming van de Vingroup. VinEco teelt veilige producten van hoge kwaliteit voor de lokale binnenlandse markt, waaronder verse groenten en fruit, champignons, bloemen en medicinale planten. De verse producten worden afgezet via hun eigen afzetkanalen en verkooppunten, genaamd VinMart (supermarkten), VinMart+ (buurtwinkels) en Adayroi (online verkoop).  

Voor meer informatie:
Kenlog
info@kenlog.nl
www.kenlog.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven