Franse telers openen energiezuinige kas

In 2018 lanceerde Savéol, de coöperatie van Franse tomaten- en aardbeientelers, het project ‘Savéol énergies nouvelles’. Als onderdeel van dit project hebben de telers Michel Le Hir en Cathy Nlot verschillende nieuwe technieken op het gebied van energiebesparing in hun kassen geïntroduceerd in Plabennec, Bretagne.

De officiële ingebruikneming van nieuwe energiebesparende technieken

“We hebben thermische schermen geïnstalleerd om warmte te besparen. Daarnaast hebben we een klimaatcomputer die de groeiomstandigheden regelt en een warme wateropslag om de teelt en het warmteverbruik te regelen,” vertelt Michel. De telers hebben ook een biomassaketel geïnstalleerd waarmee ze zeven maanden per jaar warmte van hernieuwbare oorsprong kunnen produceren, hebben ledverlichting en een hoogrenderende warmtekrachtkoppelingsinstallatie. Michel deelt zijn warmtenet met een andere Savéol-teeltbedrijf.

Michel Le Hir

Over het project
Het idee van het project ‘Savéol énergies nouvelles’ is om telers en energiespecialisten samen te brengen en samen oplossingen te vinden voor de energietransitie in kassen. Aan het project doen op dit moment bijna 100 spelers mee. Savéol streeft ernaar vanaf 2050 100% hernieuwbare energie te gebruiken. Tot nu toe ligt dat percentage bij de telers op 18%.

Elk jaar hebben de telers Savéol een totale teeltopbrengst van zo’n 80.000 ton tomaten en 2.200 ton aardbeien.

Voor meer informatie:
Savéol
www.saveol.com  

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven