Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Hamel zit namens Bilancia Horticulture Projects in Iran:

“Mensen in één jaar leren tomaten telen, terwijl wij er hier soms drie jaar over doen, dat is de uitdaging”

Tholen - Het is zeker geen nieuws, maar wel iets wat tegenwoordig veel meer in het oog springt: telers ‘van hier’ die overal ter wereld hun teeltkennis overdragen. André Hamel is een van hen. “Meestal is het een nieuw opgezette kas met nieuwe mensen die denken het wel snel zelf te kunnen.”

Dankzij de moderne communicatietechnieken en het internet komen er met enige regelmaat leuke verhalen vanuit het buitenland door, los van de foto’s en updates die er op de diverse sociale media verschijnen. André Hamel zit namens Bilancia Horticulture Projects in Iran. “Het is inmiddels mijn vierde jaar dat ik als headgrower in het buitenland zit. Eerst een aantal jaren in China en dit jaar is het alweer mijn tweede jaar in Iran.”

Het gaat om een project in het noordoosten van Iran, zo’n 150 kilometer van Mashhad, de op één na grootste stad van Iran. Het bedrijf, Paryas, heeft op dit moment drie hectare kas staan. “Uitbreiding verwacht men in twee jaar tot zeven hectare. Er worden in de kas alleen tomaten geteeld, maar men zoekt nog naar de juiste variëteit. Op dit moment wordt er op een hectare cherry en op twee hectare gewone trostomaat geteeld.”

André is zoals gezegd zeker niet de enige die zijn kennis ook buiten zijn eigen landsgrenzen deelt. “Met mij zijn er nog wel een aantal telers die de wijsheid van het telen willen en kunnen overbrengen op de buitenlandse, vaak jonge, mensen. Meestal voor een periode van één jaar, staan wij ter beschikking van een project. Je moet ervan houden om dit te doen, het is toch vaak een langere periode dat je gescheiden bent van huis en gezin.”

Bestookt met vragen tijdens opstart nieuwe glastuinbouwprojecten
Vaak zijn het nieuwe glastuinbouwprojecten waar er kennis gevraagd wordt. “De nieuwe kassen worden vaak omringd door mensen die denken het daar wel snel zelf te kunnen. Ook investeerders denken dat het in één jaar wel geleerd is. Eigenlijk kan dat helemaal niet. Ze willen dingen, waar je in Europa minimaal drie jaar over doet om het onder de knie te krijgen, in een veel te korte tijd leren. Het zijn vaak jonge mensen die net van de universiteit komen. Zij bestoken je voortdurend met vragen en suggesties, maar hebben vaak helemaal geen ervaring met ‘groen’. Wel hebben ze een agrarische opleiding, als het meezit.”

Toch doet André het graag. “Er is maar één regel: je moet het naar je zin hebben op het project, anders gaat het niet lukken. Het is de bedoeling dat je de mensen alles bij kunt brengen over bemesting, organisatie, klimaat, klimaatcomputers, biologische bestrijders, noem maar op.” Een organisatie achter je hebben staan waarop je kunt terugvallen, helpt weet André inmiddels maar al te goed. “In mijn geval is dat Bilancia Horticulture Projects. Je weet tenslotte niet alles en dat moet je ook niet willen. De druk is vaak hoog om iedereen binnen de relatief korte tijd die je krijgt klaar te stomen. Je maakt hierdoor lange dagen en gelukkig ben je daarbij vaak ook niet alleen.”

Telers willen aan Europese richtlijnen voldoen
Flexibiliteit is een sleutelwoord. “Omdat je vaak de enige bent die ‘alles’ weet, wordt er veel van je gevergd. Het komt voor dat de bestrijdingsmiddelen niet te krijgen zijn in het land waar je zit. Of dat de natuurlijke vijanden en hommels niet voorhanden zijn. Dan probeer je het zo te sturen dat er alternatieven zijn voor de plaagbestrijding om zoveel mogelijk te voldoen aan de Europese richtlijnen.” En dan is het vaak uitdagende klimaat nog niet genoemd. “Hoeveel instraling is er, wat is de RV buiten en welke temperaturen kun je verwachten. Eigenlijk is het nooit saai. Als je ervan houdt om mensen het telen bij te brengen, en ze thuis achter je staan, is er geen mooier beroep of roeping”, besluit André die in maart bij Paryas stopt. “Daarna volgt een ander project, dat is al zeker. Eerder deed ik, niet voor Bilancia, al twee projecten in China.  Mij maakt het persoonlijk niet uit waar ik terecht kom. Ik doe het leren, onderwijzen en telen graag. Zolang ze me maar begrijpen en willen begrijpen.”

Omdat Bilancia vanuit diverse landen vragen kreeg om trainingscentra op te zetten, werd in 2018 gestart met het ontwikkelen van ‘blended learning modules voor de glastuinbouw’. De eerste module gaat over bemesting. Andere modules zijn in ontwikkeling. Daarnaast is Bilancia nog op zoek naar meer telers die hun kennis ook in het buitenland willen overdragen.

Voor meer informatie:
André Hamel
Bilancia Horticulture Projects
www.bilancia.nl  
info@bilancia.n