Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Global Agro Produce

Met eigen teelt grip houden op de korte keten

Tholen - Zodra de zomer in de lage landen op zijn einde loopt, begint steevast de import van kasgroenten uit Spanje op gang te komen. Dit jaar was er sprake van een rustige start en kwam de aanvoer geleidelijk op gang. Toch lijkt het importseizoen de laatste jaren steeds vroeger te beginnen, terwijl ‘de Spanjaarden’ ook steeds langer doorgaan in het voorjaar en zelfs de vroege zomer. Begin november is het seizoen al even bezig, maar de echt grote volumes moeten nog komen. Hoe is de start van het importseizoen voor Spaanse kasgroenten verlopen? En wat zijn de verwachtingen voor de rest van het seizoen?

“In principe hebben we gans het jaar door productie in Spanje”, weet Steven van Dessel maar al te goed. Hij zit er als Belg in Spanje met zijn neus bovenop. Sinds dit jaar is Global Agro Produce begonnen met een distributiecentrum voor AGF in Venta Gaspar in de provincie Almería. In oktober werd gestart na een periode van voorbereidingen vanaf januari. In een loods dichtbij de luchthaven en op minder dan twee kilometer van de snelweg komen kasgroenten van verschillende telers uit de regio bij elkaar. “Er komt dagelijks product bij ons binnen", vertelt Steven in oktober. "Wij verwerken in onze loods de groenten, keuren, sorteren en verpakken ze. Vervolgens worden de groenten voorgekoeld voor transport. Groenten die bijvoorbeeld op maandagochtend binnen zijn gekomen, vertrekken nog diezelfde avond om per vrachtwagen naar verschillende Europese bestemmingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Hongarije en Roemenië te gaan.”

Van A tot Z op de hoogte met eigen teelt
Een korte keten is tegenwoordig steeds belangrijker. “We weten allemaal dat vandaag de dag de schakels tussen de producent, de supermarkt en de consument zo klein mogelijk moeten zijn. De klant wil weten waar het product dat hij koopt vandaan komt en ook moet het product vers zijn. Wij zitten met Global Agro Produce van teelt tot aan de eindgebruiker.”

Het aantal importeurs met een eigen teeltbedrijf lijkt ondertussen toe te nemen, beaamt ook Steven. “Je kunt vandaag de dag eigenlijk niet anders meer. De prijzen worden door de supermarkt bepaald, allang niet meer door de importeur zoals dat vroeger ging. Wel kunnen we er richting aan geven, maar daarvoor is het belangrijk om van A tot Z op de hoogte te zijn van wat er gebeurt met het product.”

Global Agro Produce werkt samen met telers uit de regio en feitelijk is er dus nog geen eigen teeltbedrijf. Plannen daarvoor zijn er echter volop. “Ons doel is uiteindelijk eigen teelt, in kassen die wij in eigen beheer hebben.” In principe heeft Global Agro Produce ook nu al eigen teelt. “De kassen zijn nog niet van ons, maar het verschil is miniem. Wij voeren bijvoorbeeld ook nu al controles uit bij de telers en laten ze weten wat ze moeten planten zodat wij aan de vraag kunnen voldoen.”

Veertig procent biokasgroenten
Vooral tomaten zijn er dit jaar in kleinere aantallen aangeplant. “Je ziet vooral dat er steeds meer vraag is naar smaaktomaten. De ronde tomaat wordt daarom minder aangeplant.” Een stijgende vraag is ook merkbaar voor het segment biokasgroenten. “Dat segment bedraagt bij ons inmiddels al veertig procent van het totaal.”

De verwachtingen voor het seizoen zijn goed. “Momenteel ziet het er goed uit, zowel wat betreft de hoeveelheden als de kwaliteit. Toch valt of staat alles met het juiste weer. Half oktober heeft het bijvoorbeeld al flink geregend, waardoor verschillende gewassen overspoeld zijn geraakt.” 

Dit enigszins aangepaste artikel verscheen eerder in editie 11, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Global Agro Produce
www.agroproduce.es 

Steven van Dessel
steven@agroproduce.es