Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelt moet toegevoegde waarde hebben voor Nieuw-Zeeland

"Er zijn grenzen aan vertical farming"

Vertical farming - waar voedsel in een kas wordt gekweekt in hoge ruimten - zal de traditionele groenten- en fruitteelt in Nieuw-Zeeland niet gaan vervangen. Maar het kan het in de toekomst wel gaan aanvullen als technologie het economisch levensvatbaar maakt, is naar voren gekomen uit een onderzoek.

Als onderdeel van haar Kellogg Rural Leadership Program publiceerde Rachel McClung, adviseur voor het ecologische beleid in Nieuw-Zeeland, een rapport: "Kan vertical farming de productieve grond van Nieuw-Zeeland vervangen om in de toekomst hoogwaardige groenten en fruit te leveren?"

"Groeiende plaatsen en steden verminderen de toegang tot een aantal van de meest productieve stukken grond van Nieuw-Zeeland voor de teelt van groenten en fruit", zegt McClung. "Er is wat zelfvoldaanheid vanwege de misvatting dat groenten en fruit 'ergens anders' kunnen worden verbouwd, maar de combinatie van de juiste bodems en het juiste klimaat is noodzakelijk. Waar huisvesting veel van onze belangrijkste grond in beslag neemt en klimaatverandering zijn weerslag heeft op regionale weerspatronen, leek het een goed moment om te gaan kijken naar alternatieve teeltmethoden, zoals bijvoorbeeld vertical farming."

"Met een raming dat de vraag naar groenten en fruit in Nieuw-Zeeland 33 procent hoger zal zijn in 2043 dan vandaag de dag, is een nieuwe manier van denken vereist - vandaar mijn onderzoek."

"Ik vond het interessant dat vertical farming weliswaar veel voordelen heeft, waarvan de voornaamste het telen onafhankelijk van weersomstandigheden is. De kosten van elektriciteit die nodig is voor kunstmatige verlichting en temperatuurregeling, gecombineerd met de hoge kapitaalinvesteringen en operationele kosten, zijn momenteel echter groter dan de voordelen."

"Ik ontdekte ook dat het soort gewassen dat in een vertical farm kan worden verbouwd beperkt is tot bijvoorbeeld groene bladgroenten en kruiden, en dat vertical farms niet het volledige assortiment groenten en fruit kunnen verbouwen dat we in Nieuw-Zeeland graag eten."

"Ik heb telers ondervraagd om inzicht te krijgen en terwijl drie respondenten hadden onderzocht hoe een vertical farm in Nieuw-Zeeland kon worden gebouwd, is het geen enkele keer doorgegaan vanwege de kosten."

Horticulture Nieuw-Zeeland chief executive Mike Chapman zegt dat het rapport in overeenstemming is met de gedachte van de sector en de wens om een ​​voedselveiligheidsbeleid voor Nieuw-Zeeland te hebben.

"We zijn gefocust op de toekomst en we begrijpen dat dingen niet altijd op dezelfde manier worden gedaan." De tuinbouwsector omarmt technologie en wetenschap, maar het moet een toegevoegde waarde hebben, en geen duur experiment zijn", zegt Chapman.

"Nieuw-Zeelandse levensmiddelen worden wereldwijd verkocht voor een goede prijs omdat het wordt verbouwd in zonneschijn en goede aarde. We moeten ons concentreren op waar we op kunnen concurreren op exportmarkten en ons ervan bewust zijn onze eigen mensen te voeden. We verwelkomen het onderzoek van McClung, omdat er heel weinig is gedaan aan vertical farming met name in een Nieuw-Zeelandse context.

"Dit onderzoek onderschrijft onze benadering om de regering te betrekken bij een voedselzekerheidsbeleid dat ons unieke groeiende land beschermt", zegt Chapman.

Voor meer informatie:
HortNZ

Publicatiedatum: