In Novosibirsk staan wetenschappers op het punt om een exotisch gewas te oogsten: het zaad van zwarte tomaten.
Volgens herhaalde berichten bevatten zwarte tomaten hogere hoeveelheden bruikbare substanties dan gewone tomaten. Ze danken hun ongebruikelijke kleur aan veel carotenoïden. Carotenoïden maken bloedvaten elastischer en lycopeen bestrijdt ongewenste cellen.
De belangrijkste assistent in het experiment is een machine die de 'tomaat extractor' genoemd wordt. In Rusland zijn er maar een paar.
De zaden zijn experimenteel. Dit jaar werden ze voor het eerst aan Siberische omstandigheden aangepast. Het plan is om een speciaal, erkend ras te veredelen door een buitenlands, resistent ras te kruisen met een Siberisch ras. Voor het experiment, dat bij de zaden begint, wordt 5-6 jaar uitgetrokken.
De wetenschappers oogsten een half kilo zaad uit 2 emmers vol tomaten. De pulp wordt eruit gehaald, ze worden gewassen, gedroogd en tot het nieuwe seizoen bewaard. In 2019 starten de wetenschappers met witte komkommers en groene tomaten met kiwi smaak.
Bron: vesti22.tv