KCB bereidt zich voor op Brexit: eerste negen nieuwe inspecteurs van start met opleiding

Deze week zijn negen nieuwe inspecteurs gestart met hun opleiding bij het KCB. Als gevolg van de naderende Brexit verwacht het KCB een toename van de benodigde inspectiecapaciteit. De werkelijke behoefte aan extra capaciteit zal sterk afhangen van de afspraken die tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU worden gemaakt. Het KCB volgt daarom het onderhandelingsproces nauwgezet.

Eind oktober 2018 en vervolgens in december 2018 volgt opnieuw besluitvorming over de omvang en het moment van aannemen van de volgende groep inspecteurs. Met deze stapsgewijze aanpak anticipeert het KCB optimaal op de ontwikkelingen en houdt tevens rekening met de maximale omvang van een op te leiden groep inspecteurs. Het KCB bereidt zich voor op alle mogelijk Brexit-scenario's, inclusief een harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU op 30 maart 2019 verlaat zonder terugtrekkingsakkoord en zonder overgangsperiode.


Benodigde douanevoorbereidingen
Met nog vijf maanden tot Brexit is één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Veel ondernemers lopen het risico dat zij vanaf 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen en er geen overgangsperiode komt. Concreet krijgen ondernemers te maken met minimaal zeven extra formaliteiten, zoals douaneheffingen en invoerrechten. Als zij niet alle formaliteiten op orde hebben, is de kans groot dat zij vanaf 30 maart stil staan bij de grens. De voorbereidingen nemen gemiddeld enkele maanden in beslag. Daarom is het belangrijk snel met de voorbereidingen te starten. De eerste stap is het aanvragen van het EORI-nummer voor handel met landen buiten de EU. Dit kan eenvoudig op het nieuwe platform douane.nl/Brexit. Om te weten welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn, is er de Brexit Impact Scan. Deze scan brengt de persoonlijke situatie in kaart en geeft ondernemers advies op maat.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven