Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Peter van der Sar:

"Focus van tuinbouw moet liggen op innovatieproces"

Welke wereldwijde trends veranderen de Nederlandse tuinbouw? En hoe kan de tuinbouw hiervan profiteren? Deze vragen staat centraal in de White Paper Challenge van TKI TU.

Peter van der Sar is innovatiemakelaar van TKI TU en zelfstandig adviseur bij Innovatief Ondernemen in Transitie. Hij vindt dat de tuinbouw zich te veel focust op de inhoud van innovatie, terwijl succes van innovatie vooral wordt bepaald door het innovatieproces.

In zijn White Paper "Vergroting innovatievermogen van ondernemers is de sleutel voor succes" concludeert hij dat het ontbreken van innovatievermogen, onvoldoende samenwerking en het niet op innovatie ingericht zijn van de bedrijven de belangrijkste oorzaken zijn voor het uitblijven van succesvolle innovaties die aansluiten bij de ontwikkelingen, vragen en behoeftes uit de markt en maatschappij.

"Door het ontbreken van afstemming wordt de kans om gezamenlijk te werken aan het innovatievermogen van de sector onvoldoende benut. En dat is jammer, want veel ondernemers in de tuinbouw staan open voor innovatie. Zij zoeken echter naar een aanpak die hen ondersteunt bij het omzetten van ideeën in producten of diensten waar klanten (en maatschappij) om vragen. Om dit te kunnen realiseren, wordt de betrokkenen (overheid, onderzoek, onderwijs, stakeholders, maar óók ondernemers zelf) gevraagd over hun eigen positie in dit proces heen te kijken en de stappen te zetten om tot een afgestemde aanpak te komen om invulling te kunnen geven aan de maatschappelijke uitdagingen die aan de Nederlandse tuinbouwsector worden gesteld."

Van der Sar komt met een concreet voorstel om partijen meer met elkaar te verbinden. Een aanpak waarin de verschillende aspecten van innovatie (inhoud en proces) worden meegenomen en het werken aan het innovatievermogen (vanuit de praktijk) centraal staat. Met als uitgangspunt de maatschappelijke uitdagingen en vragen uit de markt!

Benieuwd naar de visie en de oplossingen van Peter? Lees zijn White Paper "Vergroting innovatievermogen van ondernemers is de sleutel voor succes".

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven