Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim Zwinkels, BDO Accountants & Adviseurs:

"Let bij buitenlandse projecten op in het land geldende voorwaarden"

Tholen - Inmiddels neemt de nieuwbouw van kassen in Nederland weer een vlucht, maar met name de laatste jaren waren kassenbouwers en installateurs vaker in Mexico, Canada en Rusland dan in het Westland actief. Tim Zwinkels houdt zich namens BDO Accountants & Adviseurs hoofdzakelijk bezig met internationaal belastingadvies voor tuinbouwklanten met een basis in Nederland, die in het buitenland projecten uitvoeren of een vennootschap oprichten. Daar kunnen ze tegen de nodige financiƫle en juridische risico's aan lopen.Voorwaarden land 
"Vanuit Nederland is de regelgeving redelijk helder, maar bedrijven die in het buitenland ondernemen, moeten aan de voorwaarden van het betreffende land voldoen. Daarom is het zaak dat zodra het personeel de grens overgaat, dat duidelijk is waar de sociale zekerheid ligt. De meeste mensen weten nog wel dat je een A1 verklaring moet aanvragen, maar hebben er niet aan gedacht of het aantal vakantiedagen of minimumloon past binnen de buitenlandse CAO. Bij constructiewerkzaamheden in het buitenland dienen aan de voorwaarden van het land worden voldaan. Dit kan betekenen een hoger uurloon door cao of meer vakantiedagen. Soms leidt dat wel tot een verdrievoudiging van het minimumloon. Met enige regelmaat vinden er controles plaats. Voldoe je niet aan de regels, dan kunnen er boetes bovenop boetes volgen met zelfs het stilleggen van de bouw tot gevolg", waarschuwt Tim.

Buitenlandse CAO
"Laatst had een klant van ons drie medewerkers twee weken in het buitenland werken, maar niet juist volgens de buitenlandse CAO betaald. Dat kostte hem in eerste instantie 8.000 euro aan boetes, een tweede soortgelijke boete moet nog volgen en als je niet betaalt, word je voor vijf jaar uit het betreffende land verbannen", vervolgt Tim. "Wij kunnen als BDO de hele administratieve rompslomp uit handen nemen, de benodigde informatie opvragen en alle registraties verzorgen om aan de lokale wet- en regelgeving te voldoen. Daarmee ligt het risico in principe bij ons, als wij tenminste de juiste gegevens aangeleverd hebben gekregen. Het lastige is vaak dat een aannemer een week voorafgaand aan een project nog niet eens precies weet hoe de planning gaat verlopen. Daarom is het aanmelden van personeel bijvoorbeeld nog weleens een probleem. Dankzij ons netwerk in de verschillende landen kunnen we bepaalde registraties nog weleens sneller laten verlopen."

Voor Nederlandse telers met een vestiging in het buitenland gelden deze regels in mindere mate. "Wel heb je te maken met het aantal dagen dat een Nederlandse tuinder op een buitenlandse vestiging is. Dit kan er toe leiden je een bestuursbeloning moet krijgen vanuit het buitenland. Zeker in het geval van grote financieringen kun je te maken hebben met de nodige rente-aftrekbeperkingen. Als de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen scheefgroeit, kan het zijn dat bepaalde zaken niet aftrekbaar zijn en is het dus mogelijk dat je een soort van dubbele belasting moet betalen."

Buitenlandse werkzaamheden
"Tevens kunnen werkzaamheden in het buitenland bewerkstelligen dat inhoudingen op facturen plaatsvinden of dat de buitenlandse omzetbelasting kostprijsverhogend werkt. In Canada speelt bijvoorbeeld een inhouding tot wel 24% op de factuur. Deze inhouding is bij een juiste vormgeving te voorkomen. Tot slot houd ik me bezig met Transfer Pricing, om op basis van een goede economische analyse kosten, winsten en risico's binnen een groep gelieerde ondernemingen dusdanig te verdelen dat er fiscaal voordeel wordt behaald of nadeel wordt voorkomen. Zaken als kwekersrechten, overhead en strategisch management zijn aanleiding om bijvoorbeeld meer winst toe te rekenen aan de Nederlandse vestiging. Dat is altijd prettiger dan dat de winst naar een Afrikaans land vloeit", besluit Tim.

Voor meer informatie:
Tim Zwinkels
BDO Accountants & Belastingadviseurs
Tel: +31 (0)70 338 08 08
tim.zwinkels@bdo.nl
www.bdo.nl/flowers-food