Eerste HACo kassen in Japan

De eerste grote opdracht voor kassen met het gepatenteerde HACo-systeem komt uit Japan. Dit tuinbouwproject beslaat 128.269 m² en bestaat uit drie kassen waar sla, tomaten en paprika's geteeld gaan worden.Het is algemeen bekend hoe koele zomers in gematigde gebieden van fris en zonnig, kunnen omslaan naar warm en benauwd. Dit komt meestal maar een paar dagen per jaar voor, maar in subtropische klimaten met warme vochtige zomers is het meer regel dan uitzondering.

HACo, hygroscopic adiabatic cooling, biedt nu een oplossing voor deze gebieden. Het kan actief koelen op elk moment van de dag, met minimale impact op zijn efficiëntie. Daarbovenop is het systeem door het behoud van energie, efficiënter dan de traditionele koelers. Deze combinatie biedt de mogelijkheid om midden op de dag, ondanks zoninstraling, de pieken op te vangen en te helpen in het realiseren van een snelle pre-nacht.

De lucht die van buitenaf wordt ingenomen, om het binnenklimaat te onderhouden, kan dankzij een slimme constructie ook in meerdere stappen worden behandeld. Hiermee biedt het systeem meer stappen en derhalve meer controle dan een blinde 'aan/uit' optie:
  • ModulAIR met een enkele Pad, zeer goed voor relatief droge momenten
  • ModulAIR met tweemaal een Pad, maximaal resultaat van adiabatische koeling
  • ModulAIR met HACo, het actief ontnemen van latente warmte voor een derde stap omlaag
De volledige inschakeling van HACo gebeurt bij relatief vochtige lucht en behaalt zijn hoge efficiëntie door de latente warmte niet te vernietigen, maar deze te vangen, en waar mogelijk, her te gebruiken. HACo komt dan ook het meest tot haar recht in klimaten als Japan, waar een zeer hoge luchtvochtigheid een grote uitdaging vormt. Het onttrekken van de latente energie is wat elk koelingssysteem doet, echter het niet-vernietigen is waardoor er met minder energie meer bereikt kan worden.

Deze uitbreiding van HACo in het ModulAIR-systeem levert een verbreding van de wereldwijde toepasbaarheid van semi-gesloten systemen op.

Voor meer informatie:
Van der Hoeven
(+31) 88 262 66 66
info@vanderhoeven.nl
www.vanderhoeven.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven